27 Jan 2010

Vanhojen puiden hoito

Osuin kerran Järnassa paikalle kun vanhojen puiden hoitokurssin oppilaat harjoittelivat.Näky oli erikoinen:joukko eri-ikäisiä aikuisia puiden juurilla, oksilla, tikapuilla korkealla latvustossa. Paikalla vallitsi hiljaisuus, tunnelma oli rauhallinen mutta kaikki työskentelivät uutterasti. -Menin jututtamaan erästä naista ja sain pikakurssin ja havaintoesityksen aiheesta.
Puutarhan puiden elinikää on pystytty kurssin opeilla pidentämään huomattavasti. Moni henkitoreissaan kituva puuvanhus on virkistynyt, kukkii edelleen ja tuottaa satoa. Lahottajasienet ovat kadonneet, samoin eri loiset ja muut puuvanhusten vaivat. Nainen näytti kuorovaurioita, isoja aukkoja, jotka vuosien hoidon aikana olivat kuroutuneet umpeen tai paljon pienemmiksi.Puut näyttivät ikivanhoilta mutta ihmeen elinvoimaisilta. Vanhaa puutahan ei korvata rahalla ja uuden vanhan kasvattaminen vie ihmisiän.Kuva oikealla:Lahovauriot ovat vuosien hoidolla selvästi pienentyneet.
Minulle opit olivat uutta, mutta ehkä alaa opiskelleet eivät niistä ylläty. Nimittäin:
- Vanhasta omenapuusta irrotetaan ruokalusikalla  rapsuttaen- kuulema paras ja hellävaraisin työväline- kaikki irtoava kuori, sammal ja jäkälä pois.Alta paljastuu nuori ja sileä kerros , jota ei saa vaurioittaa, sillä silloin vioitetaan nilakerrosta.Näin puu vapautuu turhasta kuormasta ja saa ilmaa.(Minun tulkintani - kaikkea en kirjannut muistiin.).
- Sen päälle voidaan sivellä paksu kerros saven , veden ja hevosen lannan seosta, n 1, 5 m korkeuteen asti. Sen annetaan vaikuttaa mahdollisimman pitkään, sillä se ravitsee puuta.
- Jos puun tyvi on painunut  maahan, sen tyvialueelta poistetaan maata ja tilalle tuodaan pyöreää kiveä.Väliin voidaan asentaa salaojaputkea -ks kuvaa.Omenapuuhan neuvotaan istuttamaan kumpareeseen.Näin se saa happea eikä ole liian kosteassa.Kosteus ja tiivis maa ovat otollisia puiden lahottajasienille.
-Latvuksen alta poistetaan nurmikuntta, levitetään luomulantaa ja tämä peitetään kerroksella olkia ja heinää.
Kuvat kertovat enemmän kuin itse osaan.

Olin lumoutunut.Loppukesästä ´09 aloin tehdä vastaavia toimenpiteitä yhdelle neljästä ikivanhasta omenapuustani.Ne ovat kaikki lahovaurioisia, täynnä sieniä ja loisia,muumiotautisia - ei sitä vaivaa, mitä niillä ei olisi. Kaupunki-ilma ei varmaankaan paranna tilannetta, mutta sille minä en voi kyllä mitään. Kerron jatkossa mitä lisää aiheesta opin ja josko hommasta olisi näkyvää hyötyä puuparoilleni. Kuva oikealla:Lähikuvassa näkyy putkea, soraa joka peittää alla olevia isompia kiviä, heinää joka peittää nurmettoman maanpinnan ja sille levitettyä lantaa.

In Järna I once came upon a study group who were silently and calmly treating these old trees. A woman explained to me what they were doing.It takes a lifetime to grow an old tree, therefore they are invaluable.These methods have considerably lengthened the lives of the trees in the orchard:


- Old bark, moss and lichen are gently scraped off the trunks and branches.
- Once stripped clean, the trunk is covered with a mixture of horse manure, water and clay, which will nourish it.
- If the trunk has sunken into the ground , the soil closest to the trunk is removed and replaced with round rocks and gravel -see picture.
-The grass under the crown of the tree is removed, horse manure is dug into the bared earth and the treated area is covered with hay.

I started to treat one of my four old and suffering apple trees in a similar manner last summer. It will be  interesting to see if I get any  results.I may consult the anthroposophs in Järna again to make sure I do it correctly.

3 comments:

Hanna said...

Hei mielenkiintoista! Opiskellessani taannoin biodynaamista viljelyä mekin osallistuimme puunhoitokurssille Labbyn kartanolla, missä vanhoja puita on pelastettu näillä menetelmillä. Hienoilta näyttivät. Mutta silloinen kurssi oli lyhyt, myöhemmin etsin lisää tietoa aiheesta, muttei oikein ole löytynyt. Hauskaa, että nyt tuli vastaan, esim. tuota saviseosta en muista olleen puhetta. Muissa yhteyksissä on kyllä ollut mainintoja esim. tammien hoidon yhteydessä ja olenkin sitä miettinyt meidän mökin vähän kitukasvuisille tammille. Ilmeisesti pitäisi lähteä Järnaan tai takas Labbyyn kurssille, jos jäisi enemmän päähän :)

Varoitus, puiden kuoriminen jää helposti päälle vaikkei ole ehkä niin suotavaa esim. yleisissä puistoissa :D

May Kay said...

Hei Hanna,
järjestetäänkö Suomessa bidodynaamisen puutarhanhoidon lyhytkursseja amatööreille? Olin jo menossa Skillebyholmiin (Järnassa Ruotsissa) viikonloppukursseille, mutta kun ohjelmassa oli myös mm eurytmiaa, ja kurssin hinta olisi matkakulujen vuoksi noussut aika korkeaksi, jätin toistaiseksi väliin. /MK

Hanna said...

Jaa, ihan vastaavanlaisia ei varmaan ole tarjolla. Tällä hetkellä on kyllä käynnissä Demeter -opintopiiri, joka kokoontuu noin kerran kuukaudessa jonkin teeman parissa, biodyn tilalla. Piiri on avoin kaikille, osa osallistujista on opiskelijoita ja biodyn viljelijöitä ym, monille osallistujille ainakin biodyn viljely on uutta.
Enemmän siitä osoittessa:
http://www.biodyn.fi/projektit/Biodyn_opintopiiri.html

Puunhoitokurssi on perinteisesti ollut joka kesäkuu pari päivä Labbyssä, ja varmaan tänäkin kesänä. Lisätietoja siitä saa tuosta opintopiirin yhteystietohenkilöltä myös.