27 Jan 2010

Vanhojen puiden hoito. Caring for old trees


Osuin kerran Järnassa paikalle kun vanhojen puiden hoitokurssin oppilaat harjoittelivat.Näky oli erikoinen: joukko aikuisia puiden juurilla, oksilla, tikapuilla korkealla latvustossa. Paikalla vallitsi hiljaisuus, tunnelma oli rauhallinen, mutta kaikki työskentelivät uutterasti. 

Menin jututtamaan yhtä naista, ja sain pikakurssin sekä havaintoesityksen aiheesta.Puutarhan puiden elinikää on pystytty kurssin opeilla pidentämään huomattavasti. Moni henkitoreissaan kituva puuvanhus on virkistynyt, kukkii edelleen ja tuottaa satoa. Lahottajasienet ovat kadonneet, samoin eri loiset ja muut puuvanhusten vaivat. 

Nainen näytti kuorivaurioita, isoja aukkoja, jotka vuosien hoidon aikana olivat kuroutuneet umpeen tai paljon pienemmiksi. Puut näyttivät ikivanhoilta, mutta ihmeen elinvoimaisilta. Vanha puu ei ole rahalla korvattavissa, ja uuden vanhan kasvattaminen vie ihmisiän.

Keskellä olevassa kuvassa näkee, että lahovauriot ovat vuosien hoidolla selvästi pienentyneet.

Minulle opit olivat uutta, mutta ehkä alaa opiskelleet eivät niistä ylläty:

- Vanhasta omenapuusta irrotetaan ruokalusikalla  rapsuttaen - se on kuulema paras ja hellävaraisin työväline - kaikki irtoava kuori, sammal ja jäkälä pois. Alta paljastuu nuori ja sileä kerros, jota ei tule vaurioittaa, sillä silloin vioitetaan nilakerrosta. Näin puu vapautuu turhasta kuormasta ja saa ilmaa.
- Näin puhdistetun pinnan päälle voidaan sivellä paksu kerros saven , veden ja hevosen palaneen lannan seosta, 1,5 m korkeuteen asti. Sen annetaan vaikuttaa mahdollisimman pitkään, kunnes sade ja tuuli sen pesevät pois, sillä se ravitsee puuta.
- Jos puun tyvi on painunut syvälle maahan, tyvialueelta poistetaan maata, jonka tilalle tuodaan pyöreää kiveä, ehkä myös salaojahiekkaa. Tyven alta kulkemaan voidaan asentaa salaojaputkea, jonka tarkoitus on pitää alusta kuivana ja ilmavana. Omenapuu neuvotaan istuttamaan kumpareeseen, jotta sen tyvi ei seisoisi vedessä ja jäässä vaan vesi valuisi pois alueelta. Tällä tavalla käsiteltynä puu saa happea eikä ole pitkään kosteassa. Kosteus ja tiivis maa ovat otollisia puiden lahottajasienille, joista tuhoisin on mesisieni, Armillaria mellea.
-Latvuksen alta poistetaan nurmikunttaa, jonka tilalle levitetään palanutta luomulantaa. Tämä peitetään kerroksella olkia ja heinää.
Olin lumoutunut.

Loppukesästä 2009 aloin tehdä vastaavia toimenpiteitä yhdelle ikivanhalle omenapuulleni. Kaikki neljä ovat lahovaurioisia, täynnä sieniä ja loisia sekä muumiotautisia - ei vaivaa, jota niillä ei olisi. Saasteinen kaupunki-ilma ei myöskään ole niille hyväksi, mutta sille minä en voi kyllä mitään. 

Kerron jatkossa blogissani, mitä lisää aiheesta opin ja josko touhusta olisi hyötyä puuparoilleni. Alinna, lähikuvassa, näkyy tyven ali pujotettuja ilmastointiputkia, soraa, joka peittää allaan olevia isompia kiviä, heinää joka peittää nurmettoman maanpinnan ja sille levitettyä lantaa.
_____

Once in Järna, Sweden, I came upon a study group, who were silently and calmly treating old orchard trees. A woman explained what they were doing and why. It takes a lifetime to grow an old tree, therefore they are invaluable and should be kept alive as long as possible. The methods used in Järna have considerably lengthened the lives of the trees in the orchard, she said.

- Old bark, moss and lichen are gently scraped off the trunks and branches. The best tool is, funny enough, a soup spoon.
- Once stripped clean, the trunk is covered with a mixture of horse manure, water and clay. The mixture is left to dry on the trunk until rain and wind slowly washout off. It will nourish and invigorate the tree.
- If the trunk has sunken into the ground , the soil closest to the trunk is removed and replaced with round rocks and gravel - see the pictures.
-The grass under the crown of the tree is removed, horse manure is dug into the bare earth and the area is covered with hay.

I started to treat one of my old and suffering apple trees in a similar manner last summer in 2009. It will be interesting to see, if I get any visible results. 

3 comments:

Hanna said...

Hei mielenkiintoista! Opiskellessani taannoin biodynaamista viljelyä mekin osallistuimme puunhoitokurssille Labbyn kartanolla, missä vanhoja puita on pelastettu näillä menetelmillä. Hienoilta näyttivät. Mutta silloinen kurssi oli lyhyt, myöhemmin etsin lisää tietoa aiheesta, muttei oikein ole löytynyt. Hauskaa, että nyt tuli vastaan, esim. tuota saviseosta en muista olleen puhetta. Muissa yhteyksissä on kyllä ollut mainintoja esim. tammien hoidon yhteydessä ja olenkin sitä miettinyt meidän mökin vähän kitukasvuisille tammille. Ilmeisesti pitäisi lähteä Järnaan tai takas Labbyyn kurssille, jos jäisi enemmän päähän :)

Varoitus, puiden kuoriminen jää helposti päälle vaikkei ole ehkä niin suotavaa esim. yleisissä puistoissa :D

May Kay said...

Hei Hanna,
järjestetäänkö Suomessa bidodynaamisen puutarhanhoidon lyhytkursseja amatööreille? Olin jo menossa Skillebyholmiin (Järnassa Ruotsissa) viikonloppukursseille, mutta kun ohjelmassa oli myös mm eurytmiaa, ja kurssin hinta olisi matkakulujen vuoksi noussut aika korkeaksi, jätin toistaiseksi väliin. /MK

Hanna said...

Jaa, ihan vastaavanlaisia ei varmaan ole tarjolla. Tällä hetkellä on kyllä käynnissä Demeter -opintopiiri, joka kokoontuu noin kerran kuukaudessa jonkin teeman parissa, biodyn tilalla. Piiri on avoin kaikille, osa osallistujista on opiskelijoita ja biodyn viljelijöitä ym, monille osallistujille ainakin biodyn viljely on uutta.
Enemmän siitä osoittessa:
http://www.biodyn.fi/projektit/Biodyn_opintopiiri.html

Puunhoitokurssi on perinteisesti ollut joka kesäkuu pari päivä Labbyssä, ja varmaan tänäkin kesänä. Lisätietoja siitä saa tuosta opintopiirin yhteystietohenkilöltä myös.