12 Aug 2012

Konsultointi - Konsultation - Consultation

Puksipuureunus.

Yksi suurimmista heinistä saa kyytiä.

Tämä on vasta alkua.
Vietin eilisen etukumarassa perennoja ja puskia siirrellen. Osan tuhosin, osan vei kompostiin. Sää oli ihanteellinen möyrimistä varten, viileä ja aurinkoinen. Marjut tuli kahville ja antoi hyvän syyn taukoon.

Marjut on ainoa kavereistani, jonka kanssa tulee asiantunteva keskustelu puutarhanhoidosta ja -suunnittelusta. Muut tykkäävät käydä hengittämässä happirikasta klorofyllintäyteistä ilmaani mutta keskustelu liikkuu muissa aiheissa. Burre puolestaan antaa hyviä sisustusvinkkejä ja siivoaa mökkini heti kun poistun pihalle. Voisinkin seuraavaksi usuttaa hänet työkalukaappini kimppuun...

Marjutilla on erehtymätön puutarhasilmä eikä hän sorru impulssiostoihin. Sitä vastoin minä olen haalinut kasveja kaikkialta ja yritän nyt saada tolkkua ylenpalttisuuteen , joka ei enää ole "viehättävän villi" vaan sotkuinen.

-> Sääntö nr 11. Kasvit kasvavat, hyvässä mullassa hyvin isoiksi. Istuta väljästi.
-> Nr 12. Istuta väljästi etanoidenkin vuoksi. Mitä tiiviimpi istutus, sitä paremmat piilopaikat niille lisääntyä rauhassa. Tänä kesänä olen kerännyt kotiloita viitisen litraa. Nakkaan ne Rajamäen etikkaan, johon ne kuolevat heti, ja vien roskiin.

Eilen hostat pääsivät  sojottavista kalvakanliiloista kukistaan. En pidä väristä, mutta hostien lehdistä kyllä. Iso keltainen Sum and substance sai seurakseen keltareunaisen Aureomarginatan, toinen Sum and substance pakattiin Marjutin takaboksiin, tosin vasta kun hän oli mielessään löytänyt sille juuri oikean paikan. Se pääsee viikon päästä Seinäjoen kesäasunnon kuusiaidan viereen, missä sen väri pääsee oikeuksiinsa ilta-auringossa. Näin Marjut siis miettii, minä puolestani näin:...voi kuinka ihana, tahtoo, kyllä sille paikka löytyy...

Keskustelu Marjutin kanssa tulee johtamaan siihen, että sisäänkäynnistä poistuvat kaikki heinätuppaat ja palstan etureunaan siirtyy lisää päivänliljoja. En ole mikään Piet Oudolf , joka tulkitsee preeriaa vaan tavallinen naisihminen , jolla on perinteinen siirtolapuutarha.

Puksipuut siirtyvät käytävän varrelle kun hävitän typerän ympäränmuotoisen kukkapenkin. Ne ovat selvinneet kovista talvista, toivottavasti uusi paikka ei ole edellistä huonompi. En muotoleikkaa niitä nyt, etteivät ne rasitu liikaa.
---
My friend Marjut took a hosta Sum and Substance only when she was sure to find the right place for it. I am suffering the consquences of my "what a wonderful plant, I must have it, I'll surely find a place for it"-behavior. I have too much and too many perennials, and the grasses are the first to go. Marjut says they look messy, and she has a point. This is not a Piet Oudolf adaptation of a prairie but a traditional allotment garden.

No comments: