2 Sep 2012

Käytävä - Gången - Path Jaksoin eilisessä rankkasateessa uurastaa parisen tuntia kunnes olin kurassa hiusrajaa myöten. Mökille vievä keskikäytävä alkaa näyttää hyvältä. Enää neljäsosa siitä on kunnostamatta. Se jakautuu mikroilmastollisesti kahteen: etuosa on auringossa koko päivän, toinen puoli omenapuiden alla puolivarjossa.

Keskitän eteen kuivan ja paahteisen sijainnin salviat, anisiisopit, isoiisot, iirikset ja pionit sekä joukon päivänliljoja, jotka näyttävän pärjäävän kaikkialla. Toisessa osassa on varjoisen paikan hostia eli funkioita, jaloangervoja, hitunen isotähtiputkea ja päivänliljaa.

En enää muista, mitä sipulikasveja sieltä on tulossa. Penkkejä remontoidessani nostin ylös ämpärillisen sipuleita, joita nyt yritän lajitella ja ryhmitellä. En taida onnistua, sillä narsissit ja tulppaanit erotan toisistaan mutta narsissin eri lajikkeita en. Ennustan kevääksi suurta sekamelskaa.

Loppukauden ongelma on ajanpuute. Illat ovat yhä lyhyemmät, aloitan uuden työn sekä opinnot. Tekemistä riittää, muun muassa:
- Poimittava Aune-päärynän runsas sato. Mitä siitä voi tehdä? Ehdotuksia? Se ei maistu tuoreena kummoiselta, mutta saisiko siitä hilloa?
- Mustaherukka on ylikypsää ja kelpaa enää pakkaseen.
- Siisti Pihan multasäkistä on vielä yli puolet jäljellä. Jos sitä jää paljon, korvan kasvimaan väsyneen vanhan mullan.Se tarkoittaa lisää lapioimista, mitä tänä kesänä olen tehnyt enemmän kuin ikinä.
- Loput vesiversot pitää poistaa omena- ja päärynäpuista. Lainaan yhdistyksen A-tikkaat mutta tarvitsen jonkun vahtimaan, etteivät ne kaadu. Puut ovat korkeat, 4-5-metrisiä.
- Pudokkaat kompostiin ja/tai Jussin hevosille. Koko sato on pilalla, täynnä muumiotautia ja ötököiden jälkiä. Ihme kyllä, Aunet ovat täydellisiä.
----
Mittgången börjar bli färdig. Jag är ganska nöjd med den. Men nu blir det ont om tid. Jag börjar i det nya jobbet, studierna börjar, och det finns massor att göra. - Vad kan man göra av "Aune"-päronet?
--
The central path to the cottage is almost ready. I'm pretty happy with it. However, time is getting short and there is a lot to do before winter settles in.  - I have a massive harvest of "Aune" pears. It is no great pear, pretty bland, but maybe there is a recipe for pear jam..?

No comments: