1 Sep 2012

Kurjenpolvi - Geranium - Cranesbill


Ohikulkijat kysyvät tämän nimeä. Kurjenpolvihan se on, mutta mikä niistä? Koska en ole säästänyt taimien nimilappuja, ja kysymys askarruttaa minuakin,  turvauduin RHS:n The Encyclopedia of Perennials:iin. Hakuteoksessa Geraniumin suvulla on yhdeksäntoista sivua, ja lajikkeita niin monta, että vain murto-osasta on kuva.

Voisiko kyseessä olla G. "Johnson's Blue"? Se taitaa olla yksi yleisimmistä maassamme myydyistä sinikukkaisista lajikkeista, ja tiedän puutarhurointini alkuvaiheessa hankkineeni sitä. RHS kirjoittaa siitä mm.:
"...lamoava maanpeittokasvi...lehdet voimakkaan sormimaiset, seitsemällä jaolliset...Kukinta touko-kesäkuussa." Ei, ei tämä ole se, tämän lehdet ovat viidellä jaolliset ja se alkoi kukkia pari  viikkoa sitten. G. "Jolly Bee" kuulostaa sekin tutulta: "...viidellä jaolliset lehdet, tylpän sahalaitaiset..." Jes! "...kukkii loppukesästä..." Jess! "...kukissa valkoinen keskus, joka terälehdessä viisi purppuraista suonta." Jess!!
Olkoon tämä Jolly Bee, kunnes toisin todistetaan. Kaunis se on ja viereinen ruosteenpunainen päivänlilja yhdistyy siihen hienosti.
--
Man frågar mig, vad den här geranien heter. Jag har inte etiketten kvar och sökte svaret i RHS encyclopedi. Johnson's Blue blommar på försommaren, så det är den inte. Beskrivningen av Jolly Bee verkar stämma, så låt oss säga att mitt exemplar är  en Jolly Bee. I kombination med den roströda dagliljan blir båda utsökta.
--
People want to know the name of this cranesbill. RHS encyclopedia has nineteen pages of geraniums only a few of which with photos. However, at first glance Johnson's Blue sounds familiar but no, it flowers earlier. How about Jolly Bee? The description fits, so let's assume I have a Jolly Bee, until proven wrong.

No comments: