27 Jul 2013

Lempitaloni Larussa - My favorite Lauttasaari building

Kadunpuoleinen julkisivu on sulkeutunut, jopa torjuva. - The building turns its back to the street.

Vaikuttaa siltä, että joka asunnolla on parveke, jolta on näköala merelle. -Every flat seems to have a balcony with a prefect view over the marina.

Arkkitehti on miettinyt jopa kukkalaatikot. - The architect even thought about the flower boxes.

Talon merenpuoleinen sivu.- The side facing the sea.

Räystään alla kaarevia pintoja, kaareva ikkunapääty. - A rounded window , under the roof a decorative ledge.
Meripuistotie 1:ssä, Pajalahdentien kulmassa, seisoo talo, jota olen aina ihaillut. 1940-vuonna rakennettuna se on funkista parhaimmillaan. 2010-luvun uudet rakennukset jättävät minut kylmäksi kun taas tähän muuttaisin heti, jos sopiva olisi tarjolla.  Talo on sulavalinjainen, harmoninen kokonaisuus, jonka vähät yksityiskohdat ovat mietittyjä niin esteettisestä kuin toiminnallisesta näkökulmasta.

Joka asunnossa näyttää olevan parveke, jolta on esteetön näkymä merelle. Kuvistahan ei ilmene, että talon edessä on venesatama ja sen takana horisontti. Talo on viuhka, joka aukeaa valoon, pois Meripuistotien liikenteen melusta. Sen julkisivussa on vain kahta väriä, vaaleanharmaata ja tummanvihreää, mikä tekee isosta, kuusikerroksisesta rakennuksesta rauhallisen. Rakennus ei pröystäile kalliilla materiaaleilla, suurilla ikkunoilla ja avarilla auloilla, mutta silmä lepää sen muodoissa, väreissä ja toimivassa suunnittelussa.
--
I have always admired this building at Meripuistotie 1. Built in 1940 it as beautiful specimen of functionalism at its best. Today's constructions leave me cold with their expensive materials, spacious lounges and huge windows. I prefer the sleek lines, muted tones and functional but minimal details of this one.

The photos don't show that the balconies offer a wonderful view over a marina to the horizon. All balconies have a view, not just the few in front. The house is like a fan that turns away from the busy street towards the sea, space and light.


No comments: