5 Jul 2013

Remontti ohi - Renovation over

Räsymatto antiikkikaupasta. Rag rug is a find from an antiques shop.

Lautalattia natisee, Markku-Jussi Komulaisen taulu. The floor creaks, art by Markku-Jussi Komulainen.
Modernisti mummomainen Noblessa-keittiö, taulu Jalmari Ruokokosken. Modern granny-style in the kitchen from Noblessa, old art by Jalmari Ruokokoski.


Valoisa sohvanurkkaus, taulun maalasi Carin Bengts. Lots of daylight in the living, art by Carin Bengts.
Eräs uskollinen lukija kyseli remontin lopputuloksia - kiitos kiinnostuksesta! Tässä on otos nykytilanteesta. Jäljellä on pientä säätöä. Muun muassa keittiön rullakaihdin on haussa ja ruokapöydän valaisin ripustamatta, mutta ehtiihän ne. Muistan tutut, joiden uuden omakotitalon jalkalistat taisi lopulta kiinnittää vasta talon seuraava asukas.

Eteinen oli jo valmiiksi pitkä, kapea ja hämärä ja päätin korostaa näitä ominaisuuksia sen sijaan, että olisin koettanut tehdä siitä valoisamman. Antiikkinen vaatekaappi tuli hankituksi silloin, kun tilaa oli kolminkertaisesti, mutta hyvin se istuu tähänkin eteiseen mahduttaen valtavan määrän ulkovaatetta. Tummanharmaan verhon takaa löytyy vanhaan oviaukkoon tehty siivouskaappi, jonka ovet poistettiin tilaa viemästä. Edellisen asunnon olohuoneessa pieneltä vaikuttanut kattokruunu on nyt kokoonsa nähden sopivassa paikassa.

Makuuhuoneen isolla työllä hiotut ja maalatut, aiemmin kuperat, rupupuiset lattialaudat natisevat ja paukkuvat joka askeella, mutta koska asunto on pohjakerroksessa ei alakerrassa ole ketään valittamassa metelistä.

Laatukeittiöiden toimittama saksalainen Noblessa-kaapisto koneineen on huippuhyvää laatua. Sen toimitus pelasi vimpan päälle, ruuvin ruuvia ei puuttunut. Päätyseinän korkea kaappi ulosvedettävine hyllyineen nielaisee niin paljon tavaraa, että en kuukauden koekäyttämisen jälkeenkään kaipaa yläkaappeja. Turkoosin italialaisen metallipöydän ääressä on kiva yhden ihmisen syödä aamiaista. Pöydän hankin sittemmin lopetetusta Funktiosta ensimmäiseen kotiini kolmekymmentä vuotta sitten.

Olohuone on hyvin valoisa. Aurinko kiertää  talon vuorokaudessa, ja aamulla  sohvan takaa paistava aurinko tulee kesäiltaisin vastakkaisesta ikkkunasta. Uusi String-kirjahylly jää piiloon olohuoneen ja keittiön välisellä seinustalla eikä ole yhtä määräävässä roolissa kuin kirjahylly edellisessä kodissani.

Viihdyn täällä 20 neliömetriä pienemmässä kämpässäni hyvin, se tuntuu kokoiseltani. Viihdyn jopa niin hyvin että en ehkä enää palaa vanhaan. Se edustaa yhä elämänvaihetta, ei aina kovin ruusuista, joten etehen elävän mieli, kuollut taakse katsokohon.
--
A faithful reader asked about the end result of my renovation. Thanks for the interest! - I feel at home here, much to my own surprise, as I had always wanted to live centrally. However, the new address is only 15 minutes by buss from the center, and once the metro, scheduled to be ready end of 2015, operates, it will be a mere dash across the street and five minutes to get there.

No comments: