3 Aug 2013

Merihaan pyhäkkö - The sanctuary in Merihaka


Paluumatkalla Teurastamon rennosta ruokatapahtumasta poljimme Merihaan rantakatua kohti keskustaa. Kruununhaan puoleisen rantatonitn kohdalla hieraisin silmiäni. Tontin perimmässä nurkassa oli yksinkertainen valkoiseksi kalkittu rakennus, jonka edustaa reunustaa vankka hirsipylväikkö. Rakennuksesta tulee mieleen antiikin pyhäkkö, mikä vaikutelma vahvistuu sen sisällä.

Eräänlainen pyhäkkö se onkin, suomalainen sauna, puhdistautumisen, rentoutumisen ja mietiskelyn paikka. Saunalta aukeaa avarat näkymät Kalasatamaan ja Kruununhakaan aina  Uspenskin katedraalille. Sen rappusilta voi pulahtaa uimaan ja rannalla savuava pieni grilli levittää ihanaa koivuhalon tuoksua. Sauna lämpeää hajuttomilla pelleteillä, joten ulkotuli on mainio tapa levittää saunomisen tuoksua ja tunnelmaa. Rakennuksen, jonka nimi on Kulttuurisauna Merihaka, ovat suunnitelleet Nene Tsuboi ja Tuomas Toivonen, ja se sijaitsee pursiseuralta  käyttämättömäksi jääneellä tontilla, Merihaan tornirumilusten juurella. Se valmistui vasta pari kuukautta sitten, mutta asiakkaat ovat kuulema jo löytäneet sinne.

Helsingissä oli aikoinaan yli 150 yleistä saunaa, nyt niitä on enää muutama. Kulttuurisauna Merihaka on kulttuuriteko, jonka suosio tulee taatusti olemaan huikea.

Saunan sijainti on yllättävä, sillä Merihakaa rumempaa kaupunginosaa saa hakea. Tosin siellä asuvat tuttuni viihtyvät mainiosti, heillä on viehättävä asunto ja hienot maisemat rakenteilla olevaan Kalasatamaan. Mutta ulkoa nähtynä se näyttää ankealta betonikolossilta.  - Tästä pääset saunan Fb-sivuille.

Kulttuurisauna Merihaka on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin kello 16-20. Kertakäynti maksaa 15€.
---
I ran into this sauna, the Finnish version of a sanctuary for cleansing your body and mind, at the foot of the ugliest part of Helsinki, Merihaka, which was built in the 1970's. It is a wonderful, peaceful building with open 180 degree views over Kalasatama ja Kruununhaka. Anybody can use it at a fee of 15€ per visit. The experience is worth it, considering the beauty of the building, its location, the view and being able to swim inthe Gulf of Finland in downtown Helsinki.

The sauna was opened to the public just a few weeks ago but has already been discovered by clients.  Merihaka is an unlikely location for a sauna, but the contrast to its surrounding enhances the elegance and meaning of Kulttuurisauna (engl. Culture Sauna).

2 comments:

Jael said...

Onpas tuo tyylikkään näköinen:) Olen kyllä jostain lukenut tuosta saunasta mutta unohdin sen olemassaolon ennen tätä postaustasi.

MayKay said...

Se on hieno! Kuin ilmestys siinä betonimöhkäleiden juurella.