3 Nov 2013

Hietaniemen hautausmaa. The graveyard in Hietaniemi.

Mutterikioski on lauttasaarelainen maamerkki. Local landmark kiosk and café.
Sumujen sillalta. Foggy bridge.
Hautausmaan vanhinta osaa. The old part of the cemetary.

Hautausmailla näkee taidetta. The cemetary displays some fine art.

He uhrasivat parhaat nuoruusvuotensa Suomen itsenäisyydelle. They sacrified their best years for our independence.

Sotamies ja pikkulotta. A soldier and a young nurse's aid.

Patsaat muistuttavat Danten Helvetin kuvitusta. These statues remind me of illustrations in Dante's Hell.
Eilen oli pyhäinpäivän ja kaatuneitten muistopäivän joukkovaellus hautausmaille. En eilen saanut lähdettyä, mutta arvelin, että vanhempani eivät olisi panneet pahakseen, vaikka menisin vasta tänään. Koko maan  aamulla peittänyt sumu viivytteli vielä sillan ja salmen kohdalla ollen hyvä taustaväri hautausmaan puustolle ja istutuksille. Sillankorvan Mutterikioski näytti olevan täynnä pullanhimoisia larulaisia. Paikka on minulla vielä käymättä, mutta ennättäähän tässä.

Vietin lapsena kesät Äänekoskella. Kävimme mummin kanssa viikottain isoisoäitini haudalla. Hautausmaa sijaitsi mäenkupeessa, jonka alla virtasi mustana väreilevä joki. Paikassa oli rauhallinen, arvokas tunnelma ja alue oli hyvin hoidettu, kuten Hietaniemikin. Suomen hienoimmat puutarhat löytyvät seurakuntien ja kaupunkien hoidosta, sillä meillä on toistaiseksi harvassa yksityisihmisiä, joilla on varaa ja kiinnostusta panostaa tarvittava raha- ja tuntimäärä puutarhasuunnitteluun ja -hoitoon.
---
Yesterday was Halloween and the day that we visit our dead ones. I made it there today, through a dense fog that enveloped the whole country but faded by afternoon. Its grayness enhanced the colours in the cemetary and dampened all sound. The finest gardens in Finland are found in city parks and cemetaries which are looked after by the congregation as private people seldom can afford the time and money good garden design and maintenance demand.