7 Feb 2014

Snowmen in the sun. LumiukkojaWe're now venturing into the "better part of the year", as we say. Meaning that the darkest time of the year is behind us.

I don't agree with those, who say the climate here is unbearable. November through January is pretty harsh because of the darkness and cold, but once the days grow longer there is anticipation. We look forward to spring and observe the daily changes in the weather and the surrounding nature. The four seasons all have their qualities, pleasant and disagreeable, and bring a certain rhythm to life.
---
Nyt on edessä se parempi aika vuodesta. Kuljemme kohti valoa ja lämpöä, hitaasti ja välillä takapakkia ottaen. Muutama kuukausi ja lumi ja jää ovat poissa. Eipä uskoisi näitä kuvia katsoessaan, mutta niin se on, joka vuosi.

Ei meidän ilmastomme ansaitse kaikkia saamiaan haukkuja. Onhan marras-tammikuu pimeä, mutta pimeyden keskyttää pitkäksi aikaa jouluun valmistautuminen, pitkät pyhät ja vuoden vaihtuminen. Tammikuun lopussa huomaakin yhtenä iltana, että neljältä on vielä valoisaa. Siitä alkaa kevään etenimisen seuraaminen.