1 Mar 2014

Gardening programs. PuutarhaohjelmiaI asked all tv-stations to send me a list of their gardening programs. I would appreciate such a listing, so I believe you would, too. Yle was the only one to respond.

It did not make me happy. The season consists mainly of BBC:s productions and reruns. There are no new Finnish productions. The only one I will make sure not to miss is Trädgårdsonsdagen which is aired fresh from the the Swedish SVT.
---
Pyysin kaikilta televisokanavilta listaa tulevista puutarhaohjelmista. YLE oli ainoa, joka vastasi, tosin vasta toisen kysymisen jälkeen. Ohessa Ylen ohjelmalista, jonka kattavuudesta lähettäjäkin oli epävarma. 

Kummastelen näiden esitysaikoja. Juuri nyt näitä kaivataan, nyt kun on siirrytty kevätkuukausiin, kun valon määrä lisääntyy vauhdilla ja siemenkaupat pommittavat esitteillään. En panisi pahakseni, jos puutarhaa käsiteltäisiin talvella, koska silloin niitä suunnitellaan ja haetaan inspiraatiota. 

Puutarhaohjelmia ei taida Ylessä olla ostamassa alan asiantuntija tai edes puutarhan omistaja. Kotimaista uustuotantoa ei listalla näy, joten sitä ei taida olla. Tämä kertoo paljon alan arvostuksesta sekä kyvystä tehdä itseään tunnetuksi. 

Olen kommentoinut joitakin ohjelmia, kommentit kursivoituina. Lisäsin joitain linkkejä ja kuvakaappauksia, lupaa kysymättä. 

HUOM! HUOM! päivitys 1.4.2014:
Tästä YLE jätti kertomatta:
Alan Titmarchin Rakkaudesta puutarhaan tulee sunnuntaisin kello 11.15. Viime jakso, 30.3. oli kolmas ja käsitteli muotopuutarhaa. Jäljellä on vielä yhdeksän n 20 minuutin mittaista charmantin brittiläistä nautintoa. Hieno oli jakso, jonka katsoin YLE Areenasta.
Suosittelen.


Ranskan puutarhahelmet (Monty Don’s French Gardens)
Yle TV1 tiistaisin alk. 22.4. klo 19
Nuorena Aix-en-Provencessa asunut tv-puutarhuri Monty Don rakastaa Ranskaa ja sen puutarhoja. Esittelyssä on mm. Versailles’n huikaiseva puutarha ja monet muut tunnetut historialliset kohteet, mutta sarjassa vieraillaan myös pienissä yksityispuutarhoissa sekä maatiloilla. Kuvataiteet ja kulinarismi ovat jättäneet jälkensä ranskalaisiin puutarhoihin, mutta historian saatossa puutarhojen tehtävä oli myös pönkittää omistajansa sosiaalista statusta. Tuore ohjelma viime vuodelta , saatavana kokonaisuudessaan dvdnä, jos ei  malta odottaa.
Puutarhakeskiviikko (Trädgårdsonsdag)
Yle Fem keskiviikkoisin alk. 30.4. klo 20.30
Ruotsalaisen puutarhaohjelman uudet jaksot alkavat! Kevättyöt on koleudesta huolimatta saatava alulle, ja Pernilla, Tareq ja John rakentavat lämpöpenkin. Kasvihuone kaipaa myös piristystä, ja Tareq laittaa ruokaa varastoiduista juureksista. FST esittää tuoretta ja tasokasta ohjelmaa. Tässä linkki vuoden takaisiin puutarhavinkkeihin, tosin ei liikkuvana kuvana.

Kartanopuutarhojen aatelia (Alan’s Garden Secrets)
Yle TV1 tiistaisin alk. 13.5. klo 19
Alan Titchmarsh esittelee Iso-Britannian historiallisia puutarhoja, joiden vaikutus näkyy edelleen puutarhalehdissä ja kirjoissa ympäri maailmaa. Mukana mm. Sissinghurstin valkoisten kukkien puutarha ja viktoriaaninen siirtomaavaikutteinen puutarha. Neliosaisessa sarjassa näytetään myös, miten kotipuutarhuri voi soveltaa näitä ideoita käytäntöön omalla pihallaan.
Tuotanto: Spun Gold TV, BBC:lle. Titmasch on yksi Englannin näkyvimpiä puutarhaihmisiä. Etsin vuosi sitten Cambridgen kirjakaupoista alan kirjallisuutta, mutta Titmachin lisäksi sieltä löytyi vain muidenkin tv-persoonien opuksia. Akateemisen kirjakaupan tarjonta on paljon parempi.

Maailman kauneimmat puutarhat
 (Around the World in 80 Gardens)
Yle TV1 tiistaisin alk. 10.6. klo 19
Monty Don esittelee 80 maailman kauneinta, mielenkiintoisinta tai upeinta puutarhaa ympäri maailmaa. Kymmenosaisessa sarjassa mukana ovat mm. Pekingin keisarilliset puutarhat, japanilaiset zen-puutarhat, newyorkilaisten joutomaille perustamat kasvimaat, sademetsäpuutarha Meksikossa sekä skandinaavinen puutarha Pohjois-Norjassa. Jaksoissa tavataan puutarhan suunnittelijoita ja historioitsijoita, jotka avaavat katsojalle puutarhan kiinnostavimpia puolia. Ohjelma on vuodelta 2008, kuusi vuotta vanha! Eikö uudempaa olisi löytynyt, vaikka muista maista? 

Lisäksi uusintana nähdään:
Eikö Yle tuota tai osta enää mitään kotimaista? Vai onko saamani lista puutteellinen?
Puutarhaunelmia

Yle TV1 keskiviikkoisin alk. 7.5. klo 20
Kotimaisessa sarjassa tutustutaan yksityispuutarhoihin ympäri Suomea. Uusinta vuodelta 2011.

Pohjoismaisia puutarhoja

Yle TV1 perjantaisin 30.5. klo 20
Pohjoismaisessa sarjassa käydään mm. Drottningholmin linnapuutarhassa Tukholmassa ja Pyhäniemen kartanon mailla Hollolassa. Uusinta vuodelta 2012

Iloa puutarhasta
 (Grönn Glede)
Yle TV1 sunnuntaisin 4.5. klo 11.35
Norjalaissarjassa seurataan kolmea rivitalonaapuria, jotka kaipaavat piristystä samannäköisille pihoilleen. Ammattilaistiimi ryhtyy suunnittelemaan jokaiselle omannäköistä pihaa. Puutarha voi olla niin viihtyisä, että siellä viettää koko kesäloman. Uusinta keväältä 2013.