14 Jul 2014

Rhododendrons by the mile. Rodoja määrättömästi

Huge rhododendrons in a park and a University research area in Helsinki's Etelä-Haaga. Alppiruusupuisto on myös  yliopiston koealue.
This goes on and on. Tätä loputtomasti.
Ahh! I could just stare at this. Ah! voisin vain istua ja tuijottaa tätä.


Despite the crowd it did not feel crowded. Yleisömäärästä huolimatta tilaa riitti.

Entering the park. Sisääntulo.


Pink for a change. Vaihteeksi pinkkiä.

Rhododendron tomentosum,  prev. Ledum palustre, found in the northern hemisphere only. Suopursu on sukua rodoille ja atsaleoille, pohjoisen kasvi.

Close up you see the resemblance. Yhdennäköisyys on ilmeinen kun katsoo läheltä.
Artsy fartsy blooms. Daideellisia nuppuja.

Only eleven months to the next display of Rhododendrons in Etelä-Haaga. I was told this year's was exceptional but I think even a more modest one will be worth the visit.  Time your visit to early June.

The Rhododendron park is unique in the world for it is also a University trial area for the genus. The testing has resulted in eight commercially available rhododendrons, and the scientists have moved on to testing azaleas.

I tried to link to this page  www.vihreatsylit.fi about Helsinki's parks but there was a problem with the page itself.  Try the address for yourself, maybe it will work later.
---

Enää yksitoista kuukautta seuraavaan kukkaloistoon Alppiruusupuistossa Etelä-Haagassa. Kuvat ovat kuukauden vanhoja, postauksen laatiminen pääsi unohtumaan. Tänä vuonna tosin nähtiin kuulema jotain poikkeuksellista, sillä näin hienona kukinta-aika ei toistu vuosittain.

Puisto on myös yliopiston  koeviljelyalue, joka on tuottanut kahdeksan kaupallisesti saatavilla olevaa lajiketta. Tämä tekee siitä maailmassa ainutlaatuisen: yleisölle avoin puisto ja koealue. Nyt tiedemiehet ovat siirtyneet atsaleoihin.

Olen tähän asti lähtenyt merta edemmäs kalaan, Ruotsiin ja Englantiin, puutarhoja ja kasveja nähdäkseni, vaikka läheltä löytyy vaikka mitä. Porvoon August Eklöfin puisto on sellainen, samoin Alppiruusupuisto. Kolmas yllättäjä osui kohdalle Annalan Hyötykasviyhdistyksen mailla - siitä en olekaan vielä kertonut.

Yksi syy lähimatkailuni vähäisyyteen on tiedon puute. Joko en osaa sitä hakea tai tietoa ei ole tarjolla. Viherala on huonon markkinoijan maineessa eikä syyttä. Siitä voi taas moittia rahanpuutetta ja sitä, että alalla on paljon pieniä yrityksiä ja kuppikuntia, jotka eivät osaa/halua/jaksa/ennätä/kaikkia näitä tehdä yhteistyötä. Jos minulla olisi valta, hehkuttaisin joka vuosi joka suuntaan, myös ulkomaisille medioille, näitä hienouksiamme.

Toinen syy kotinurkkien tarkempaa koluamiseen on rahanpuute. Nyt kun sitä on niukalti, kuvaan astuu kekseliäisyys. Aikaa on, pyörällä pääsee ja Uudellamaalla on vaikka mitä ihasteltavaa. Tässä mitä tulee nopeasti mieleeni:

  • Alppiruusupuisto, Etelä-Haaga, bussi vie
  • Annalan Hyötykasviyhdistyksen alue, bussi ja ratikka
  • August Eklöfin puisto, Porvoo, vaatii auton tai bussikyydin
  • Helsingin kaupungin Talvipuutarha Eläintarhassa, Töölönlahden pohjoispuolella, kaikki julkiset kulkuneuvot
  • Yliopiston kasvitieteelliset puutarhat: 
    • Kumpulassa mäennyppylällä, pääsee ratikalla
    • Kaisaniemessä, Helsingin ydinkeskustassa, pääsee ratikkalla ja bussilla
  • Kaivopuiston ranta ja Eiranranta, uudistettu äskettäin, hienoja laajoja kokonaisuuksia, kaikki menopelit
Mitä ihanuuksia haluat lisätä listalle? Pääkaupunkiseudulta ja muualta?

2 comments:

Leena K said...

Porvoossa kannattaa katsaataa muutkin jokirannan puistot. Omalla autolla ajajat voivat kiepaista Veckjärventien kautta. Siellä on Suomen kaunein kiertoliittymä. Toissa viikolla siinä kukkivat valtavat pionit. Jättilaukkojen hehku oli jo vaimennut. Kiertoliittymä tarjoaa näkemistä puutarhurille kautta vuoden.

May Kay said...

Leena K: kiitos vinkistä! Vaikuttaa siltä, että Porvoo olisi kehittymässä "Suomen Enköpingiksi". Enköping on tehnyt puistoistaan matkailukohteen. Tunnetuin on Drömparken, jonka on suunnitellut Piet Oudolf. Olisiko Porvoon Drömparken tämä August Eklöfin puisto? - Minulla on auto vain satunnaisesti lainassa, mutta kiertoliittymän chekkaan heti kun voin.