23 Nov 2014

Café Aalto vs Starbucks

Café Aallon huonekalut ovat peräisin Alvar Aallon piirtämästä, n.s.  Marmoritalossa sijainneesta Colombian kahvilasta, Yläkolosta, kuten me koululaiset ja opiskelijat sitä kutsuimme. Nekin ovat Aallon suunnittelemat . Valoisaan marmorilla päällystettyyn atriumiin noustiin leveitä portaita Keskuskadulta toiseen kerrokseen. Tila oli keskeltä tyhjä, korkean valokuilun alla oli pelkkä valoa heijastava marmorilattia, ja kahvila sijaitsi tilan laidalla, madalletun katon alla, suihkulähteen takana. Se oli arvokasta avaruutta, isoja tiloja pelkkää valoa varten, pääkaupungin ytimessä, mutta siihen aikaan ei jokaiselle neliömetrille laskettu tuottovaatimuksia.

Yläkolo suljettiin vuosia sitten, Colombian kahvilat myytiin ja brändi hävisi stadin katukuvasta. Akateemiseen kirjakauppaan avattiin Café Aalto toisen kerroksen perälle. Kun siirryin töihin Katajanokalle aloin silloin tällöin kävellä sinne lounaalle. Poikkean siellä yhä liki viikoittain.

Nuorison jonottaessa makeita kahvisekoituksiaan Starbucksissa minä haen kahvilan lehtihyllystä päivän Hoblan, tilaan lämpimän juusto-kinkku-ananasleivän ja nautin ilmapiiristä . Keskustelunpätkistä päätellen paikalla on runsaasti kulttuurin ja politiikan entisiä ja nykyisiä edustajia, harvoin nuorimmasta päästä. Asiakkaissa on myös runsaasti japanilaisia turisteja ja arkkitehdiksi opiskelevia.

Stockmann-konsernilla ei mene hyvin, mikä näkyy Akateemisenkin kohdalla. Kolmannen kerroksen kirjaosasto on suljettu ja teokset ahdettu alempiin tiloihin. Starbucksin tulo kaupungin parhaimpaan kulmaukseen on merkki siitä, mitä edessä saattaa olla. Toivon, että minulta ei kohta viedä kahvilaani, sillä Starbucksilla en sitä korvaa.

Starbucks on saanut kielteistä julkisuutta verosuunnittelustaan, mikä sopii huonosti yhteen sen muun muassa reiluun kauppaan ja eettisyyteen perustuvaan markkinointiin. Kun Starbucks saapuu maahan, jonka verovaroin kustannettuja resursseja - työvoimaa, infrastruktuuria - se hyödyntää, se minimoi sinne maksamansa verorahat. Iso Britanniassa Starbucksin liikevaihdon oltua tietyllä aikavälillä yli 3 miljardia puntaa sen maksamat verot olivat  8,3 miljoona puntaa, 2-3% verran liikevaihdosta. Ei mitenkään eettistä ja reilua, vai kuinka?
---
Starbucks arrived in the center of Helsinki to the corner of the Stockmann-owned Academic Bookshop at a time when the retailer is in dire straights. The coffee shop was an instant success among the city's teenagers. When they flock to Starbucks, I take the escalator to Café Aalto on the second floor, one of my favorite retreats.

The café was opened after the one next door closed down some twenty years ago. It had been in a fabulous location with an airy atrium and marble floors, all designed by our national treasure Alvar Aalto.  The  general public no longer has access to the site, such a pity. I am glad I often got to spend there my breaks from studies at Helsinki University.

Café Aalto is furnished with salvaged Aalto furniture from the previous café, has cute waitresses in traditional black and white dress and delicious though expensive food. I enjoy its bookish atmosphere which comes from a not so young public from the nearby government offices and publishing houses and the discreet beauty of the decor.

I fear that now even this retreat of mine is under threat. The bookstore has evacuated all books from the floor above, which is empty now, certainly awaiting a new tenant. If that is the case, I most certainly will not move on to the global tax evader, Starbucks. Helsinki has plenty of small businesses offering coffee and pleasant surroundings.2 comments:

Jael said...

OI se Columbian kahvila;siellä tuli usein istuttua;D

Voi Stockmannia.toivottavasti ei Cafe Aaltoa jouduta sulkemaan .En pidä Starbucksista;USAssa asuessa pari kertaa join siellä kahvit mutta kyllä parempaa kahvia sai muualla.Täällä Starbucks oli vuosina 2001-2003;ei siis menestynyt;yhtenä syynä se että täällä on niin monta hyvää täkäläistä kahvilaketjua,joissa kahvi on Starbucksin kahvia parempaa.Samoin toinen amerikkalainen kahvilaketju Coffee Bean&Tea Leaf,joka oli kyllä ihan kiva,joutui sulkemaan ovensa muutaman vuoden jälkeen.

May Kay said...

Kävin pari viikkoa sitten reissussa ollessani Starbuckissa kun en muuta löytänyt. Hurjan kallista ja laatu huono. Massoille voi vahva brändi myydä p..aa.

Ei kukaan ole vihjaissutkaan C Aallon sulkemisesta, mutta kun ei tiedä mitä Stocka hädässään keksii. Kahvilaa pitää yrittäjä, joten jos sen vuokra nousee, nousevat hinnatkin, jotka jo nyt ovat kaupungin kovimpia.