7 Nov 2014

Kuuliaisena kaikkialla. Meek on the MRT

Vihreä nuoli: poistuvat menevät tästä, punaiset nuolet: seiso tässä ja mene sisään tästä. Ja se toimii1 Green arrow: this way out, red arrow:stand and enter here. This works!

Tarra junan ovessa: "Kun laitan reppuni maahan, muillekin on tilaa. #LaukkuMaahanLasse. Allekirjoitus: Huomioonottavaisuutta!- Read the sticker on the door.

Kaikilla , vanhuksia lukuunottamatta, on älypuhelin, jota luetaan kävellessäkin. Everybody but for the elderly, has  a smartphone, which is read even when walking.

Kello 19 ruuhkaa, usko tai älä. 7 p.m. rush hour, believe it or not.

Ei roskan roskaa. Not a wrapping paper in sight.

"Päästä poistuvat ensin ulos niin kyytiin pääsy sujuu paremmin. #AnnaTietäAnna" Miten tämän saisi stadilaisten kalloihin? "Töppöstä toisen eteen ja sassiin.#SiirrySisäänSami" 

"Liity kohteliaaseen matkaamme." "Nousen ylös, luovutan istuimen. Näin näytän olevan huomioonottavainen. #PaikkansaluovuttavaPaula
"Laukku alas mukavamman matkan merkeissä."

Espoon ja Helsingin yhteenlaskettu maapinta-ala on 525 950 km2. Niillä on 885 446 asukasta.
Vastaavat luvut Singaporelle ovat: 696 000 km2 maata, 5 399 200 vakituista asukasta sekä noin miljoona vierasmaalaista työntekijää. Singaporessa on ahdasta.

Kaupunki on täynnä upeaa nykytaidetta julkisilla paikoilla. Metro on ruuhka-aikoinakin väljä ja toimiva. Missään ei näy töhryjä, tupakantumppeja eikä purkkatahroja. Vesijohtovettä voi juoda, julkiset vessat ovat tahrattomia ja niitä on joka nurkalla. Piskuinen Singapore-jokikin on puhdistettu saasteista uimakelvolliseksi, mutta samalla siltä vietiin kaikki alkuperäinen. Sen rantoja reunustavat nyt synteettisen näköinen pastissi ja modernit, pilviä tavoittelevat talohirviöt.

Miten on mahdollista, että näin tiheään asuttu paikka on siisti, kiiltävän puhdas ja toimiva? Rakas stadini näyttäytyy vertailussa turvattomana ja rähjäisenä roihalana. Pientä rosoa Singaporen-kuvaan tuovat Little India ja arabikorttelit, joissa vielä on vanhoja, matalia taloja, kapeita kujia ja leväperäisempi, kiinnostavampi, meno, mitä tulee järjestykseen ja hauskanpitoon.

Tv-uutiset ovat pitkät ja hallituksen näkemyksiä juurta jaksaen selostavia, vailla kriittisyyden häivää. Pääasiassa kiinalaista syntyperää olevan hallituksen  ministerit lukevat ruudussa paperista. Uutiset ovat kuin oppitunti. Englanninkielisten naistenlehtien jutut on kirjoitettu niin opettavaisesti ja haastateltuja mairitellen, että meidän menaisemme vaikuttavat niiden rinnalla huippujournalismilta.

Seuraan TheOnlineCitizen.com-sivustoa, joka on maan toisinajattelijoiden vuonna 2006 perustettu verkkomedia. Ilmeisesti vallanpitäjät eivät koe sitä uhaksi, koska se saa toimia. Sielläkin minua on tosin hämmästyttänyt keskusteluissa tiheästi esiintyvät sanat, jotka meillä tuntuvat jo hävinneen niin puheista kuin käytöksestä: kohteliaisuus, huomioonottaminen, vaatimattomuus, kiitollisuus, hyveellisyys.

Metrossa jatkuva opastaminen konkretisoituu. Kaikkialla on opettavaisia viestejä,  ja niitä täydentävät niin junassa kuin junalaiturilla kaikuvat monikieliset ohjeet. Kymmenososa siitä tekisi stadin ratikoissa kännykkään huutaville ja reppu selässä tietään punkeville hyvää, etenkin jos noudattamista valvoisi singaporelaisittein armeijallinen tiukan näköisiä virkailijoita.
---
The cleanliness and orderliness of Helsinki leaves a lot to desire, but by Western standards it is quite neat and safe.  Singapore stands in a class of its own in this respect. How is this possible in an overpopulated, tropical and multicultural city nation?

Taking the MRT, the underground, is a lesson in condescension. Check the signs I snapped photos of, you'll understand. This goes on in the media, too. The news is a lesson in the government's policies, no criticism there. Women's English language magazines tend to educate the reader rather naively, and fawn over the interviewees.

I follow the opposition's website TheOnlineCitizen.com. It seems those in power do not consider it a threat as it is allowed to exist. Even here Singaporeans discuss ethics and morals in terms that are almost extinct in my country both as terms and in practice.No comments: