6 Jan 2015

Talvinen puutarha. Winter gardening

Näkymä bussipysäkiltäni. Opposite my bus stop.
50-luvun rivitalon edusta olisi ikävämpi ilman havuja, tosin nämä kaipaavat trimmausta. The 50's town houses gain a lot from the winter greenery which, alas, are in need of a trim.

Lisää Larun 50-lukua, matalia havupensaita ja rhodoja. Viihtyisää. Another set of town houses with low growing firs and rhododendrons. Pleasant, inviting. 

Sama kaupunginosa ja aikakausi. Viisas rakennuttaja säästi komeat männyt. Same decade and style. A wise builder kept the beautiful original pines.


Asetelma vai sattuma? Stillleben or coincidence?
Puutarhasesongin sanotaan olevan meillä liian lyhyen, seitsemän kuukautta enimmillään. Silloin puhutaan siitä, kuinka kauan puutarhassa voi istuttaa, kylvää, poimia kukkia tai marjoja. Mutta puutarha on olemassa vuoden jokaisena kuukautena, mikä ihme kyllä unohtuu niin alan harrastajilta kuin ammattilaisilta - ainakin se unohtuu puheista, usein teoista ja suunnittelustakin.

The Prairie Winterscape on kirja puutarhan unohdetusta vuodenajasta, talvesta. "Talven puutarhanhoito on lavastamista" toteavat kirjan tekijät Barbara Kam  ja Nora Bryan. Talvinen puutarha on sitä, mitä näemme ikkunasta, minkä ohitamme tai mitä polkua pitkin kuljemme tullessamme autolta ulko-ovelle. Ulkoruukuissa on kesällä orvokkeja, petunioita tai pelargoneja. Talvisin niissä voi olla lyhtyjä, havuja, koristeita. Suomessa töihin lähtiessä on pimeä ja palatessakin on pimeä, joten ulkovalaistuksella luodaan tunnelmia, kiinnitetään huomio kauniisiin runkoihin tai upeasti leikattuihin hedelmäpuihin. Puutarha ei lakkaa olemasta kaunis ja elävä vaikka vuodenaika onkin pimeä ja kylmä.

Talvinen puutarhanhoito on auratun lumen kasaamista arimpien kasvien, kuten ruusujen ja kärhöjen juurille, lumen karistamista pensasaidoilta, jotka muuten suojasään tullessa katkeilisivat tai painuisivat maata myöten. Pihaan tulee eloa muutamalla hyvin sijoitetulla lintujen ruokintalaudalla, joilla vilisevää elämää seurataan sisältä käsin.

Havukasvit säilyvät vihreinä ja muodokkaina koko vuoden. Niiden avulla puutarha on talvisinkin kiinnostava ja muuttuu vain veistoksellisemmaksi kesän pörhöisen lehtevyyden ja värikkkyden kadottua. Talvi nostaa esiin pihan pinnat, jolloin laadukkaat luonnonkivityöt ja -materiaalit erottuvat edukseen, betonin ja asvaltin näyttäessä siltä, mitä ovat, halvoilta ja rumilta.

Tamperelainen puutarhuri, kivimies ja valaistusmestari Marko Pilve on niitä harvoja, jonka runsaan tuhanen neliön puutarha on nähtävyys ympäri vuoden. Hänen upeita havuistutuksiaan  ja kivitöitään voi ihailla hänen kotisivuillaan pilvenpihat.fi. Valitettavasti ulkoinen muistini, jolla oli kymmenittäin kuvia paikasta myös talvikunnossaan, on hajonnut.
---
A garden does not seize to exist during the five six months of the winter season. Oddly enough, professional and amateurs alike talk as if it did, although they continue to maintain it, at least to some degree. The Prairie Winterscape is a book the likes of which we should have more of. Here is the link to Cold Climate Gardening and its review of the book. Marko Pilve, a gardener, lighting artist and stones man in Tampere is one of the few whose garden is beautiful year round. His pilvenpihat.fi is worth a visit.
No comments: