9 Mar 2015

Projekti Östermalmilla. An Östermalm project

Puut kurkottelevat valoa kohden. The trees strain towards light.

Pimeässä kulmauksessa kellarin kattoikkuna. In the farthest corner the skylight of the floor below.

Aitaus poistuu. The enclosure will go.

Isoin puu on akaasia. The tallest tree is an acacia.

Ruusutarhaa emme lupaa. We will not promise a rose garden.
Työtoverini Isabelle on ottanut vastaa ison haasteen, östermalmilaisen korttelipihan uudistuksen suunnittelun. Lupauduin uteliaisuudesta mukaan pallottelemaan asiaa hänen kanssaan, vaikka omatkaan työni eivät ole pahemmin edenneet - olen niin rättipoikki iltaisin, että kykenen lähinnä striimaamaan Netflixin ja HBOn sinänsä laadukkaita mutta erittäin koukuttavia sarjoja.

Pihaa hallinnoi kaksi taloyhtiötä, toisella on suurehko budjetti, toisella ei. Tyyliltään ne ovat aivan erilaiset, toinen on vähintään satavuotias, toisen arvioin 50-lukulaiseksi. Pihaa on kunnostettu edellisen kerran parikymmentä vuotta sitten. Se on varjoisa, kuten korkeiden rakennusten puristuksessa olevat pihat usein ovat.

Isabellellä on näkemystä. Suurennetaan istutusalueita, ei edes yritetä kylvää nurmea vaan käytetään varjossa viihtyviä maanpeittokasveja, siirretään rodot yhteen ja lisätään niitä varjoisimpiin paikkoihin, säleikköihin kiipeilemään villiviiniä, joka saa kauniin syysvärin. Yksinäinen bambu kukoistaa, ja kahiseekin miellyttävästi, joten sitä lisää isoksi ryhmäksi. Säilytetään akaasia, vaikka sen oksat on nyrhitty niin, että ne näyttävät katkotuilta sormilta. Naapuritalo - jonka puu se ei ole - nostaisi muuten metelin.

Pois joutavat varjossa kituvat syreenit ja ruusut, sammaleeksi muuttunut nurmi keskialueelta, raskaat istutusaltaat ja jonkun toiveikkaan istuttamat kelmeät maustekasvit. Betonilaatat korvataan kevyellä soralla, kaltevuuksia korostetaan laakeilla graniittiportailla ja reitit päällystetään liuskekivellä. Maustekasvit, ruusut ja klematikset siirretään valoisimpaan paikkaan, syviin kohoaltaisiin.

Taloyhtiöillä ei ole pihasta piirustuksia, ei mittakaavassa olevia eikä luonnostelmia. Niin siinä kävi, että luonnoksen laatiminen lankesi minulle, Isabellellä kun ei ole siitä kokemusta eikä koulutusta. Ja voihan se olla hauskaakin.
--
My colleague Isabelle has her first client, an inner city yard in Östermalm. I heard myself promising to help her make a sketch of her  -and some of mine, too - ideas, as she has never done one before.

Her ideas are quite good. The shady yard needs plants which thrive in a cool and shady place which is protected from the worst frost and winds. She recommends using just a few varieties; rhododendrons, ground covers such as Pachysandra and Galium, a few evergreen bushes.

The roses and clematises will be replaced by Parthenocissus, and get a new chance in sunniest spot in deep planting boxes. The huge acacia will be spared, otherwise the neighbors will protest - it is not their tree!- although somebody has been heavily wielding a pair of secateurs at it, making it look like an amputee.

2 comments:

Jael said...

Laita sitten myös "jälkeen" kuvat kun nyt on nämä "ennen" kuvat,,,Kivan näköistä tuolla jo ennen projektia.

May Kay said...

Jael, laitan toki.