11 Mar 2015

Herkutellen. Feasting

Reseptissä on paahdettua kauraa ja ruskistettua voita... The receipe calls for roasted oatflour and browned butter...

Pitkät halot ovat menossa maan suurimman puulämmitteisen leivinuunin kitaan. The long logs will heat up the largest wood-burning oven in the country.

Ilta auringonlaskun aikaan. Almost dusk.

Hän on hyvin elävä. She looks alive.

Rauhaa. Peace.

Tuuli puhaltaa mereltä oksiin. The sea wind in the branches.
Neljäs viikko, ei kuulu mitään ihmeempää. Kevättä kuuluu, mutta niin taitaa kuulua sinnekin. Hieman jo huolestuttaa oman puutarhani tilanne: mahdanko ehtiä ajoissa kevättöihin?

Tänä vuonna olen seurannut kevään  tuloa tavallista tarkemmin, sillä luontoa pukkaa tajuntaani joka suunnalta, töissä ja työmatkalla. Kävelijä näkee enemmän, ja vielä kun reitistä on kadonnut uutuudenviehätys, sen yksityiskohdat terävöityvät. Pensaiden katveessa näkyy valkoisena mattona lumen sijaan lumikelloja. Pähkinäpensaiden norkot pitenevät ja paksunevat päivä päivältä. Rantapenkeelle nousee liiloja krookuksia, eivätkä citykanit ole olleet niiden kimpussa - olisiko Kungliga Djurgårdenilla myös Kuninkaallisia Kaninmetsästäjiä?

Luulin palaavani täältä hieman hoikempana, koska viidessä viikossa tulen liikkuneeksi enemmän kuin koko talven aikana. Vaan enpä ollut ottanut huomioon valtavassa puulämmitteidessä uunissa valmistuvia leivonnaisia, joita ilmestyy taukotuvan iltapäiväkahvien pöytään aivan liian usein. Mitä sanotte kladdiga blåbärskakasta? Suklaapaloja sisältävästä ruispitkosta? Madeleine-leivoksista, joissa on paahdettua kauraa ja ruskistettua voita? Kosteasta porkkanakakusta, toskapäällysteisestä "mutakakusta"? Kotitekoisesta appelsiinihillokkeesta spelttijauhoista tehdyllä lämpimällä, rapeakuorisella, sisältä pehmeällä patongilla? Koska olen Rosendalissa vain kerran viiden viikon ajan, en kerta kaikkiaan kykene kieltäytymään, enkä edes pitäytymään pikkuruisissa maistiaisissa.
--
Nothing new nor spectacular happening here. I worry about my garden back home: will I arrive in time to prepare for spring? Spring advances rapidly, ahead of its usual schedule.

This spring I notice the changing seasons more acutely than ever before. My head is lighter, empty of worrisome thoughts, and  now that the route itself is familiar, I take in the minutest changes during my walks to and from work.

I expected to shed a few pounds here for I am constantly on the go, more in five weeks than during the whole winter. But I did not take into account the produce arriving into our lunch room from the huge wood-burning oven. What do you say about blueberry mud cake, nut coated chocolate mud cake or chocolate chunk rye loaf?  Madeleines made with roasted oats and browned butter? Carrot cake moist and melting on the tongue? A baguette that is still warm form the oven, with a hard crust and a soft inside, with home-made orange marmalade on top?

I am here only once for five weeks, so why deny myself these pleasures?

2 comments:

Jael said...

Miten tuollaisia herkkuja voi vastustaa;etenkin kladdiga blåbärskaka,som låter så gott;D

May Kay said...

Yael, ei voikaan. Suren heikkouttani sitten kotona peilin edessä.