28 Apr 2015

Haaveista todellisuuteen. Dreams vs reality


Euonymus planipes, kirsikkasorvarinpensas, flat-stalked spindle tree
Näitä krookuksia ei kani huomannut. The rabbits missed these crocuses.

Rosa 'Therèse Bugnet', nuoret versot piikittömiä, vanhat sitäkin piikkisempiä. The young shoots have no thorns, the old ones make up for that with more thorns you can wish for.
Edelliset kuvat ovat sitä ihanuutta, tässä tätä realismia: kiveys uusiksi. Back to reality: I must relay the stones.

Vadelmat vaihtoivat paikkaa taikanamarjan kanssa ja kohopenkit odottavat kiveystöiden alkamista. Some more work coming up.
Puutarhuroinnissa viisi prosenttia vastaa unelmia, loput on karua arkea. Todellisuus on useimmiten muuta kuin kuvasta voi päätellä. Niinpä ihastuttava kirsikkasorvarinpensas, joka naapurilla on kolmimetrinen, ei minulla kasva, ei kuole. Sellaista kutsutaan juromiseksi. Alkamassa on sen neljäs sesonki kanssani, ehkä nyt näen odottamani kasvupyrähdyksen.

Krookukset, niitä pistelin ensimmäisinä syksyinä sinne sun tänne, ja sieltä sun täältä niitä nousee vuosittain. Niiden kukinnolle käy heikosti, sillä ne ovat citykanien suklaata. Nytkin siellä sun täällä on parturoituja krookusryhmiä, tyyli on jenkkisotilaiden crew cut, lyhyt sänki.

Pensasruusu 'Therèse Bugnet' on erittäin kestävä, korkea - 2-2,5 m -  ja pitkään kukkiva. Lisäetuna tulevat sen kauniit, nuorena punaiset ja piikittömät versot. Lumisina talvina, kun ruokaa on vähän, ne maistuvat citykaneille, eikä jäniskään niiden päälle sylje. Piikittömiä versoja on mukava popsia.

Nelisen vuotta sitten tuunasin kasvimaan ja sen ympärille kiveyksen, joka meni mönkään. Talvella maa routii, aaltoilee ja nostelee kiveystä.Viime kesänä en viitsinyt vilkaistakaan koko katastrofia, mutta tämän kevään vietän sen korjaamisessa. Oppien mukaan kun tekee sen ei pitäisi olla vaikeaa, mutta aika paljon pitää kaivaa, kasata ja roudata erilaisia kivilajeja ennen kuin pääsen aloittamaan. Hauisten riittämisen suhteen olen epävarma, mutta siinähän niitä tulee lisää.

Vadelmatarha pääsi viidentoista vuoden jälkeen oikealle paikalle lymyiltyään omenapuiden katveessa. Varjoisen paikan vuoksi sato jäi aina vaatimatomaksi. Varoituksen sana: älä osta vadelmantaimia Plantagenista. Jos silti ostat taimia Plantagenista, tarkista niiden laatu. Hyvällä vadelmantaimella on kunnon juuret ja useita versoja. Minä ostin tikun, josta roikkuu juurentapaisia irtomullassa, johon se on tökätty minuttia ennen Plantageniin päätymistään. En muistanut tutkia tarkemmin vaan luotin paikan laatutuntemiseen.
--
Five percent of gardening correspond to one's dreams, the reality is hard and often painful. My euonymus hates living with me and won't grow, while my neighbor's flourishes at three meters and still growing. The crocuses all have a crew cut, courtesy of our city bunnies whose favorite dessert they are. The rose 'Therese Bugnet', although hardy, high and blooming week after week, has brilliant red shoots which are appreciated not only by city rabbits but also by the local hares .

This spring gets a kickstart as I will relay the pavers around the vegetable plot. I did lay them once before but that was a demonstration in the lack of brick-laying skills. That was before I trained as a gardener, gardeners not only garden but lay bricks and pick rubbish.

Finally, a word of warning: do not purchase raspberry plants at Plantagen. You will get a stick with almost no roots in loose soil.


2 comments:

Jael said...

Sinulla on ihana puutarha,mutta voin kuvitella miten paljon työtä teettää se kauneus:)

May Kay said...

Kiitos Jael. Viime vuosina olen ollut saamaton, ja se näkyy, mutta tänä keväänä intoa on tullut jostain lisää.