28 Apr 2015

Vanhan charmia. Elderly charm


Vimevuotiset siemenkodat ovat kaikkensa antaneet.

Mahtaako olla eläjäksi? Is there any life here?
Kuka  muistaa mitä puutarhassa on ilman nimilappuja? Do you remember the names?
Jolie laide, viehättävä rumilus, on osuvasti kuvailtu. Jolie laide, the French nailed it.
Läheltä nähtynä. Close-up.

Mietiskelypaikka suojassa. A seat for meditation.
Olen katsellut nuppuja ja silmuja. Kevät on ollut pitkä, harmaa ja kolea, yhtä syyssäätä marraskuusta lähtien, kun etelärannikolta jäi puuttumaan talvi. Jokainen kevään merkki on herättänyt toiveita tulevasta, ollut esimakua siitä, mikä tulee viipyillen, kiemurrellen, keimaillen ja välillä pois päin vetäytyen.

Lämpöaalto maaliskuussa toi kasvupyrähdyksen, jolloin ruusutarhan vanha pensaspioni sai vauhtia. Matala, sammaleinen ja käppyräinen karahka pensasruusujen välissä näytti jo luovuttaneen. Mutta muutama lämmin päivä, ja se näytti voimansa ja taitteli esiin poimuiset nuppunsa. Ne näyttävät päälleliimatuilta, muun kuin tuon eksoottista syntyperää olevalle vanhukselle kuuluvilta.

Meillä kiinalaista alkuperää oleva Paeonia Suffruticosa-ryhmän 'Rockii', pensaspioni, selviäminen on epävarmaa. Korkeintaan suojattuna ja suojaisella paikalla sen sanotaan selviytyvän, mutta Helsinkihän vastaa nykyisin kasvualueena Riikaa, joten ehkä tuota uskaltaisi kokeilla.
---
The charm pf Paeonia suffruticosa 'Rockii' is that of an elderly beauty, hidden under moss and lichen until there is a sudden warm period. The gnarly branches reveal wrinkled buds with a porcelain texture of a hard to describe peach hue. P. 'Rockii' may survive if well covered and in a warm spot, but now that climate change has put Helsinki into the same zone with Riga I may give one a try.

2 comments:

Jael said...

Ensimmäinen kuva on hurjan kaunis:)

May Kay said...

Kiitos Yael, iPhonella otettu!