16 May 2015

Ahtaan paikan kivityö. Claustrophobic paving
Brunakukkia Balikassissa. Blooms from Bruna in a bag from Bali.
Tämä muuttu(nee) lehtomaiseksi tänä kesänä. This (may) becomes a woodland this year.
Tärkein silti ensin: uusi kiveys. First this, a new pavement.
Eilen sain purevassa puuskatuulessa edes jotain tehdyksi, voimaa antoi auringonpaiste. Harmaina ja koleina päivinä työnteosta ei ole tullut mitään, koska ei ole aivan pakko. Kohopenkeistä koostuva kasvimaani rehotti rikkaruohoja koko viime vuoden, ällötti ja hävetti koko nurkkaus. Tänä keväänä kaivoin vanhat, hienot pihakivet ylös ja tilasin pari kuutiota mursketta. Se olisi nyt lapioitava tälle paikalle kohta syntyvään kuoppaan. Jahka saan aikaseksi.

Homma on hankalampi kuin olin älynnyt. Alue on pieni ja kapea, ja kivien  alla on valmiiksi kivituhkaa kuution verran. Sen kun kaivan ylös on se välivarastoitava - kasvimaan  päälle, muuta paikkaa ei ole.  Seuraavaksi kaivan vielä 20 cm syvyydeltä maata pois, murskeelle nääs, eikä se palaa takaisin, vaan sille on löydettävä uusi koti. Projekti on livennyt käsistä.

Toinen aie,  perennapenkin laajentaminen nurmikkoa pienentämällä on nyt toteutettava, koska ylimääräinen multa joutuu sinne. Syntyy ketjureaktio:mihin laitan poistettavan nurmikuntan? Kaivan kunttaa ylös, poistan siitä voikukat, käännän kunttapalan nurin ja palautan entiseen paikkaansa. Kun levitän multaa päälle, maatuu nurinniskoin olevan kuntta sen alle. Viime syksynä koelaajensin jo hiukan k.o. penkkiä tällä tavalla, ja hyvältä näyttää.

Lähtiessä oli enää +5 astetta. Kiitos kylmän alkukevään, vehreys ja kukat kestävät pitkään. Maljakossani on ollut jo monta kassillista narsisseja. Koska ne tulevat suoraan pihalta ne kestävät pitkään.
--
I'm repaving a small area, which is proving to be a big challenge. The sand that I will reuse must be stored close by, and a few cubic meters of earth is repurposed in a new planting area. I have unwittingly triggered a chain of events and don't know how long the project will end up taking.

Something positive about this cold spring: the daffodils last longer than usual.

2 comments:

Jael said...

Suuri homma ,tsemppejä!

May Kay said...

Yael, pieni homma oikealle tekijälle, suuri homma minulle ;-)