23 Jun 2015

Keskikesä. Midsummer

Vihta ja vasta. Birch leaves for the sauna

Cavaa Kämpissä. Cava at Kämp

Kaupungintalo kukkii. City Hall's summer flowers

Älypuhelin voittaa Espan. Smart phones attracting attention.
Kulttuurisaunassa. After a sauna bath.
Saaristolaistunnelma kohtaa citymaiseman. A cross between life in the archipelago and urban café life.

Kaivarin kokolla. Midsummer bonfire.
Kaupunkijuhannus paranee joka vuosi. Kun joutoväki häipyy landelle, jäävät stadilaiset ja turistit nauttimaan kaupungin väljyydestä. Kaikki ajankohdan rituaalit voi halutessaan kokea sielläkin, vain hyttyset ja maanteiden menoruuhkat puuttuvat.

Torilta saa vihdan/vastan illan saunaa varten, lihapiirakan Toripojilta - ei yhtä lihaisa kuin Eromangan Snellmannille aikoinaan toimittamat, Snellmannin kojua ei enää ole - ja hippusen juhannustungosta.

Kämpin terassilla sopii juoda cavaa ja hiljentyä ajattelemaan vuoden valoisinta päivää. Tuolit ovat pehmeät, lämmitin toimii ja turisteissa on katseltavaa.

Blåkulla tarjoaa tavanmukaiset uudet potut, sillit ja erinomaista entrecôtea. Ei sada, ulkona sietää olla ilman vällyjä, alueella on vielä hiljaista. Syreenit kukkivat ja tuoksuvat villisti. Emme jää odottamaan menon alkamista vaan siirrymme Kulttuurisaunaan.

Askeettiset puku- ja pesutilat, saunakin korkeine lauteineen betonia ja yhden kapean ikkunan maisema, hämärää. Pehmeät löylyt. Peiliä jäi pukuhuoneessa kaipaamaan mutta ilmankin pärjäsi. Kokemus oli mietteliäs, eleetön. Menen toistekin, se täytyy kokea myös talvella.

Kaivopuiston kokon lieskat lyövät välillä yli väkijoukon, porukkaa seisoskelee kallioilla, kaiken ikäisiä koirineen, sukulaisineen ja ulkomaisine vieraineen. Nuoripari suutelee kiviaidalla.

Kotimatkalla Lauttasaaren uudelta sillalta näkyy Seurasaaren kokolle. Sen edustalla on paattia ja purtiloa, useita risteilyveneitä kelluu kokon kajossa, näky on kuin Tove Janssonin Vaarallisesta juhannuksesta. Juhannusväki tuijottaa tuleen hiljaisena ja juhlallisena.
--
Midsummer in Helsinki gets better for every year that passes. No need to queue in traffic jams to the country, very few mosquitos too. All rituals can be experienced within a few kilometers.

1. Buy a vasta (=vihta), i.e. a birch branch "bouquet" at the market place. 2. Have a glass of bubbly on Kämp's terrace, enjoy tourist watching and soft seats. 3. Have a traditional meal of new potatoes, herring and a grilled entrecôte at Blåkulla. 4. Go to the sauna, the Kulttuurisauna. Experience the soft humidity, the simple surroundings, the sense of purification. 5. Kaivopuisto's bonfire can barely be seen over the crowd but enjoy the view. 6. Sleep well on the longest day of the year.


No comments: