24 Jul 2015

Kalman lehdot. Graveyard gardens

Suora linja kirkolle , vaikuttava saapuminen. A straight line to the church, time for contemplation.
Tuijien muodot toistavat tornin muotoa, tehokasta. The thujas repeat the shape of the steeple.

Taponlehti tuijan juurella, ei muuta, eikä ainuttakaan rikkaruohoa.

Kylmämuuri. 

Taidolla ladottu, kasvit ovat itse hakeutuneet väleihin.

Verenpisara ruukussa paaden päällä, ryöppyävät saniaiset, valkorapattu seinä  - hieno! Fuchsia-red, frothy ferns, white-chalked wall - beautiful!

Norjalainen John Bauer piirsi tällaisia kuusikoita. Like a John Bauer drawing.

Lapsuuteni kesiin kuului viikoittainen käynti sukuhaudoilla. Hautakummut olivat kuin pieniä puutarhataiteen näytteitä. Hara, istutuskauha ja jäätelötuutin mallinen maljakko leikkokukille otettiin paaden takaa. Mummi nyppi kesäkukista kuivuneet ja harasi hiekkapäällysteen raidalliseksi. Maljakko sai poimimani niittykukkien kimpun. Lopuksi mummi vietti hiljaisen hetken.

Minä kiertelin kirkkomaata, tavasin hautakivien tekstejä ja laskin vainajien elinikiä.  Hautausmaa oli mäen rinteessä, jonka juurella virtasi mustanpuhuva syvä joki. Sen pinta väreili öljyisästi veden imeytyessä  kohti sellutehdasta.

Suomen parhaimmat puutarhat - hoidetuimmat, esteettisesti tyydyttävimmät - ovat kirkkomailla. Kun kaupungit  kiristävät viheryksikköjen budjetteja, ovat seurakunnat nähneet kirkkomaat tärkeinä paikkoina seurakuntalaisten henkiselle hyvinvoinnille. Kun rakennusyritykset latovat nurmikoiden tilalle betonikiveyksiä ja omakotitalojen pihoilla kasvaa tuijarivistöjä, löytyy hautausmailta upeita perennaistutuksia, monipuolista puuvartisten kasvien asetelmaa ja huolella vaalittuja puuvanhuksia.

Törnävän kirkko Seinäjoella sattui kohdalle viileän ja sateisen päivän iltana. Happirikkaassa illassa kujersi myöhäinen peippo, tuoksui kostealta maalta ja havupuustolta. Kookkaat istutukset olivat yksinkertaiset, vain muutamista lajeista koostuvia, ja hoidon taso oli häkellyttävän hieno. Kiiltävälehtinen taponlehtien pinta tuijaryhmän tyvellä. Punaisia fuksioita, ruusupensaita ja begonioita. Vihreää ja tummanpunaista, valkoinen rakennus taustalla. Hiljaisuus.
---
Churchyards are the finest gardens in a time when communities are stripping park maintenance to a minimum. Törnävä church in Seinäjoki can boast the best maintained garden I have ever visited, and a visually very pleasing one, too.

2 comments:

Leena K said...

Postauksesi toi mieleeni oman lapsuuteni. Pappani kuoli, kun olin aloittamassa koulun ja kävimme mummon kanssa seuraavat kesät ahkerasti hautausmaalla hoitamassa hautaa. Hautajaisia oli muutenkin tosi useasti - ainakin muistikuvani mukaan.

MayKay said...

Leena K, kai se on niin, että tietyssä iässä alkaa kavereita kaatua ympäriltä tiuhaan tahtiin, ellei itse ole ensimmäisiä lähtijöitä. Lopulta puhelinmuistio on täynnä kuolleiden numeroita.