20 Sep 2015

Ihanaa. Lovely

Ihana kahvila ihanan kamalassa Kalasatamassa. Ihana kahvila , The Lovely Café, in the terribly lovely Kalasatama.

Karut kulissit. Rough settings.
Konttikahvila. Container café.

Dodon viljelmä rehottaa konttien suojassa. City gardening group Dodo has a plot between the sea and containers.

Herneiden hienot maisemat. Peas against the skyline.
Potageriin kuuluu kukkia. A real potger has  flowers.

After-sauna. 

Tämän nimen tulisi olla Ihana Sauna: ilmainen, aina auki, nakupelle nuoria miehiä. This could be Lovely Sauna - free admittance, always open, lots of naked young men

Jääkärinkadun Maxillin edustalla soi. Street music in Jääkärinkatu.


Tytär tsygää edelläni hippulat vinkuen, hameenhelmat tuulessa vipattaen,  tukka tuiverrettuna. Väännän  Helkaman raskasta ainoa minkä kykenen, lonkat lonksuen, pohkeet parkuen. Tytär menee auringossa pitkin Sörnäisten rantatietä, kääntyy välillä heittääkseen kannustavia "polje polje" ja "jaksaa jaksaa" ja vie meitä kohti Kalasatamaa. 

Kaupunki kasvaa ja muuttaa muotoaan tuttujen reittien tuolla puolen, mutta minä se kuljen samaa rataa ja luen muutoksista hesarista. Tarvitaan energinen nuori viemään minut maailmalle, vaikkakin vain uusiin kaupunginosiin. 

Ei minun nuoruudessani istuttu Espan nurtsilla picnicillä, ei pidetty kojua ravintolapäivänä eikä haettu street foodia lounaaksi. Ei ollut kierrätyspäivää, ei edes kirpputoreja, eikä ainakaan kaikenmaailman juoksutapahtumia korttelijuhlista puhumattakaan. Konttikahvilasta ei tietoa eikä ilmaisesta konttisaunasta  purkumaalla. Ei ollut Baanaa, ei Dodoa, ei Birgittaa, ei Kulttuurisaunaa. Kaupunki oli ankara ja kieltoja täynnä, sen kuuliaisilla nuorilla oli kiire aikuistua työelämään. Rahaa oli vähän ja vielä vähemmän vapauksia, vaikka olimme 60-lukulaisista seuraava sukupolvi.

Stadista on tullut mahdottoman kiva ja vapautunut paikka, täynnä tekemistä ja tapahtumia. Tyttären mukaan se on vielä kaukana Köpiksen suvaitsevuudesta, mutta henkinen välimatka  siihen on lyhenemässä. Kalasataman rojuromantiikka katoaa pian rakennettavan kaupungin alle mutta konttisauna ja Ihana Kahvila, graffitit sekä Dodon kaupunkiviljelmä löytävät uuden osoitteen.  Jätkäsaareen tehdään jo rantasaunaa, Sedun kesäkahvila on nyt talviteloilla, ja Eiranrannan Ibizaksi ristityssä uimapoukamassa polskii syksyllä enää tusinan verran talviuimareita. Kohta siellä on tuhatmäärin kerrostaloja, ja niiden tyvellä kaikkea uutta jännää.
--
Helsinki today is very different from the Helsinki of my youth. It may not yet resemble Copenhagen as to its freewheeling and permissive attitude, but it is getting there. 

We had no street food, no picnics in the park, no restaurant days, when anybody may open a restaurant for a day. No flea markets, no midnight street runs, not to mention street festivals. No Baana , no Dodo, no Birgitta nor Kulttuurisauna. We had no money, but we did have imagination, but the city was not ready for a change, and we were too timid and obdient.

Helsinki has turned into such a lovely and lovable city, full of activity and energy. Although the container sauna in Kalasatama and the Lovely Café there will have to give way to new buildings, they, or their likenesses, will likely pop up in some other raw and unofficial place. Already a new seaside sauna is being built in Jätkäsaari, Sedu had a summer café there and the new beach got the nickname "Ibiza", due to the  beautiful crowd sunbathing on its ramps.No comments: