18 Mar 2016

Kohta. Soon

Galanthus nivalis, puistolumikellon uskaliaimmat yksilöt./ A few brave Galanthus nivalis of the most ordinary kind.

Citykanille on aitalikusterikin kelvannut. Mahtoi maistua pahalta./ The beastly city bunnies have had a go at the Ligustrum vulgare,  privet. 
Liian matalalle istutettu kirsikka sekä suopohjainen tontti, joka "syö" multaa. Puun tyvi on paljastunut. Multaa on lisättävä vuosittain, jotta tontin pinta ei laskeudu ja mene kuoppaiseksi, ei silti niin paljon, että tontin pinta kohoaa. Silloin vesi valuu naapuritonteille./ The allotments used to be a marsh area. The marsh keeps "eating up" soil, and one must keep adding mulch and compost. Not too much, however, otherwise water is directed to the neighbours' allotments. Here soil has vanished from around a cherry tree, which has not been planted deep enough. 

Kävin mittailemassa talven tuhoja ja ennakoimassa tulevan kauden urakoita. Olihan noita, molempaa sorttia. En ymmärrä, kuinka isompien talojen ja tonttien omistajat ennättävät ja jaksavat, kun vain 25 + 350 neliömetriä teettävät töitä enemmän kuin yksi pieni nainen ehtii ja viitsii.

Mennessä paistoi aurinko. Tein teet ja vein tuolin valoon omenapuun alle. Toista kupillista kokatessani aurinko oli poistunut ja nurkissa viisti harmaa maaliskuinen viima. Päätin leikata omenapuut heinäkuussa, levätkööt ja rauhoittukoot. Nyt jos leikkaa, näkee kyllä muotoilla puita, mutta jos leikkaa loppukesällä, ei vesiversoja tule yhtä runsaasti.

Mökissä on iso sotku marraskuussa sisään heitetyistä koreista, etanakarkotteista, työhanskoista ja erilaisista leikkureista.  Sinne on myös kertynyt tavaraa, josta Fida ja kirppisten ystävät saavat tehdä selvän, kunhan kasaan kuormallisen ja lainaan auton.  En ole lukenut KonMari:a mutta tiedän periaatteen: luovu kaikesta, mistä et oikeasti pidä - voit paremmin.

Ratian saaristo-arkku, sirot pinnatuolit . Seinään nojaava kirjahylly. Puusepän nikkaroima lasiovinen kaappi. Anyone?

Viime yön lumipeite siirsi kauden alkua viikolla, parilla. Kun ei puita tarvitse nyt leikata ja pensasaidat ovat asiallisessa kunnossa, palaan puutarhaan tuonnempana.
---
I checked what damage winter had done to the allotment and made a mental list of things to do this season. I do not see how people with much bigger houses and gardens manage. Where do they find the energy and the time? My to repair- and to do-lists are long.

The sun shone from a clear blue sky, when I carried my chair under an apple tree for a fifteen minutes' tea break. Returning with a second cup, a nasty northern draft under a gray sky forced me inside. It was a reminder that this is the month of March, not May.

Getting rid of stuff is the first project. The cottage is a mess, but even after I have cleared the baskets, dirty gloves, piles of protective hemp cloth and tattered magazines away, there is a load of furniture that needs to go to a flea market or a thrift shop. Like a true Kondoite* I plan to keep only what I really use and need.

I decided to cut the apple trees in July and the hedges in June. Last night's snow removed early spring further by a few weeks. I'll return after Easter.


*Marie Kondo: author and inventor of her KonMari-way of cleaning your home and your life of unnecessary belongings 

No comments: