12 Apr 2016

Omistamisen ongelmia. Ownership problems

Pöntön kevätsiivous, tehty. Spring cleaning, check.
Täällä hyödetään raparperia. One rhubarb up and coming.

Eteläseinä tulee maalata, vaan mikä on maalityyppi? Southern wall needs paint, but what type pf paint?

Laho kompostori. My rotten composter.


Puksiaita vaikuttaa selviytyneen talvesta suuremmitta tuhoitta. They say buxus won't make it through winter, but I say it usually does.
Harmaan keskeltä nousee kaunista. From amongst the grey some beauty arises.

Sesonki on ilmeisesti alkanut etuajassa, vai muistanko väärin?

Omistamiseen liittyy vastuu omaisuudesta. Voihan vastuuta väistääkin, mutta se kostautuu nopeasti kun investoinnit hajoavat käsiin.

Kuljen tontilla naputellen muistiooni to do-listaa, joka pitenee käynti käynniltä. Vedettömyys estää monta työvaihetta, samoin se, että täällä on odoteltava lavaa, jos haluaa eroon lahosta kompostorista ja piikkisistä ruusupensaiden oksista. Kun en omista autoa, enkä kehtaa kavereita jatkuvasti vaivata, on lava kätevä ja edullinen. Se tilataan kerran sesongissa, keväällä. Viime vuosina yksi kottikärryllinen on maksanut viisi euroa, mutta tuotto ei kattanut lavan kustannuksia. Tänä vuonna hinta noussee. Edullinen se silti on, jos ei halua hillota tavaraa tonttia rumentamassa.

Tein tieten tahtoen kardinaalivirheen ja leikkasin ruusuni nyt jo. Ne saisi leikata vasta "kun koivut ovat hiirenkorvalla", silloin näkee, mikä osa on paleltunutta ja kuivunutta. Ajattelin nyt joutessani harventaa vanhimmat oksat ja hiirenkorvien aikaan keskittyä enää hienosäätöön.

Ei niin kauhean monta vuotta sitten teettämäni kompostorit lahoavat käsiin, sillä niitä ei käsitelty lahonsuoja-aineella. Taas sakotetaan tyhmyydestä. Nyt olen ostanut Bauhausista tilalle pienemmät muoviset. Ne eivät ole kauniit enkä tiedä niiden toimivuudestakaan, vaikuttavat turhan pieniltä, mutta kokeilenpa nyt tätä vaihtoehtoa. Ruskeina ne toivottavasti maastoutuvat paremmin kuin vihreät. Nykyinen laho tulee tyhjentää, hajottaa ja kärrätä lavalle sitten, kun sen saadaan paikalle joskus toukokuussa. Iso homma sekin, sillä komposti täytyy välivarastoida ja seuloa ennen kuin maatumattoman osan saa uusiin kompostoreihin. Hohhoo.

Eteläseinusta tarvitsee maalia. Kunpa tietäisin, mitä sorttia tulee ostaa, sillä en muista, mitä tuo nykyinen on. Muut seinät ovat minusta yhä hienot, mutta valkoiset osat tulee pestä ja maalata, ja home möksän helmoista pestä pois. Siinä puuhaa heinäkuun helteille, keväällä ei ennätä.
--
The problem with stuff is that you have to take care of it. Or, you can neglect it, as I neglected my not so old composter, and see your investment rot away. The once so handsome composter was left untreated, and after five years it is worthless. I am going to replace it with a brown plastic version, and I am not happy with that.  But sometimes one needs to give into practicality and forget aesthetics.

However, I suspect the new ones are not perfect either. They are much smaller, so the composting process will be slower.  I already have a green plastic composter which is a little too high for me, meaning it is hard to aerate from above. I believe it is slower, or maybe I have been lazy with the aerating bit.

The south facing wall needs a layer of paint - if only I knew what type to buy.

I cut the rose bushes already, against common wisdom, which says it should not be done "until birches have small leaves". I took the oldest parts and left the finer stuff till the leaves show up.

2 comments:

Jael said...

Paljon työtä mutta lopputulos niin kaunis:)

Maylis said...

Kiitos Jael. Omistajan silmä näkee vain vikoja ja puutteita.