14 May 2016

Huuppa ja haukka. Forcers and a hawk

Ämpärissä varttunut rapaperi. Rhubarb forced under a bucket.

Kirjoja ei voi vastustaa. You can't resist a good book.
Täydellisen pinkki. A perfect pink.

Viileni, ja tuli tihkusade. Mökkimaisema kelluu kosteassa udussa. Mannerheimintie hiljenee, Rakennusviraston piippu katoaa pilveen. Keskuspuisto liukenee kulissiksi, jota puutarhayhteisön hiirenkorvien heleä vihreä ja omenannuppujen pinkki pointillismi täplittävät, märät oksat välissä mustina siveltimen vetoina.

Asun mökissäni viikon, pari. Aiemmin olen viettänyt muutaman peräkkäisen yön ja palannut kotiin keskustaan lämpimän suihkun, joustinpatjan ja aamuhesarin luo. Nyt kotona häärää remonttiporukka. Puutarhayhteisössä kehitys on kehittynyt, ja lämmin ja siisti suihku on lyhyen aamulenkin päässä. Hesari tulee pädille, ja uusi Ikean untuvapeitto tekee vuoteestani hotellimaisen ylellisen, jousitus vain puuttuu.

Huone, jossa elän, valmistan ruokani, nukun, työskentelen päätteellä ja soitan puheluni samalla, kun ikkunasta kuuluu peipposten luritus ja harakoiden räkätys, on kodikas. Kuin olisin pikkutyttö nukkekotileikeissä, nyt nukkekodin sisällä. Hykerryttää.

Taas minä ostin kirjoja. Inger Nilssonin Rabarberin siksi, että käytän kasvimaaltani lähinnä vain raparperia, josta olen tehnyt muutaman kerran kesässä kiisseliä. Tänä keväänä lavakauluksen suojissa kasvava raparperi Victoria - muuta lajiketta ei ole tarjolla - sai ämpärin päälleen, sillä minulla ei vielä ole sille huuppaa. Nyt ämpäri kököttää pitkiksi rehahtaneiden varsien päällä kuin liian pieni myssy, ja kuultavan rapeiksi varttuneet varret on käytettävä pikimmiten. Tarvitsin reseptin/-ejä, enkä vieläkään tykkää googlettaa. Heilattomana helluntaina kokeilen lammaskotletteja raparperinyyttien kera. Saan siis koko kesän tehdä mitä tykkään. (Jos ei heilaa helluntaina, saa koko kesän tehdä mitä lystää.) 

Susanna Rosénin Perennerin ostin, kun tammikuun kova pakkaskausi sitä seuranneena pitkänä märkänä ja jäisenä aikana tappoi monet perennani. Salviat ja tyräkit, Euphorbiat, menehtyivät, ja kameliajasmikkeet ovat heikossa hapessa. Moni ruusupensas kituu. Kirjan perennat pärjäävät tekijän mukaan vyöhykkeellä kuin vyöhykkeellä. Vuosi sitten koemielessä n:nnen kerran istutettu syyssyrikkä, Buddleja, kuoli taas, joten nyt uskon, ettei siitä ole kuin kesäkukaksi.

Gödsel, kirja lannoittamisesta, on niin kaunis, ettei varsinkaan siitä aiheesta uskoisi moista syntyvän, mutta ruotsalaisethan osaavat. Pitihän se hankkia, jos ei luettavaksi, niin sohvapöytää koristamaan.

Massiivinen Köksträdgården -Lena Israelsson- oli jo hyllyssä, korkkaamattomana. Koska tyttären posket alkavat innosta punoittaa, kun hän katsoo lavakauluksiani, ajattelin viimein avata kirjan ja antaa kasvimaalle kunnon mahdollisuuden. Syksyllä maahan tökkäämiäni valkosipuleja ei näy, olivat turhan herkkää sorttia. Niiden sijaan saa tavallinen sipuli mahdollisuuden, kuten myös ruotsalainen monivuotinen  - saa nähdä onko - latva-artisokka.

H is for Hawk - Helen Macdonald- sai niin hyvän arvostelun hesarissa, että ajattelin lukea edes yhden romaanin tänä kesänä, mikäli muilta kiireiltä ehdin ja maltan.
---
I've moved to the cottage. I've never spent more than a few nights here, quickly returning to my morning paper, hot shower and spring mattress. Now there is no going back yet, for the apartment is full of handsome, muscular men in colorful overalls intent on renovating it for a week or two more. I'd like to spend all day with them, but they don't want me around, too bad.

This is like living in a doll house, everything tiny and cramped but cozy and functional. I can hear the  chaffinches, the magpies, too, and smell the morning dew and daffodils from my steps. Progress has progressed here as well, and a hot shower is a short walk away, the morning paper I get on my iPad, and with a new duvet my bed is quite luxurious.

I've been buying books again. I just love the smell and feeling of a new gardening book on whatever as long as it is unopened and full of advice, fantastic photos and design. I'm a sucker for design. H is for Hawk got a rave reviews so I decided to give it a try. I used to be a voracious reader of novels, but now I go for social media, documentaries, the news. Maybe I will this time sit down, concentrate, take it slowly?No comments: