25 May 2016

Karvainen palstani. My hairy allotment

Pikkukäenkaali, Gagea minima. On myös G. lutea, isompi -sitäkin minulta löytyy. 
Sarjatähdikki, Ornithogalum angustifolium, "iso karva". A.k.a. the big hair.

Kun puutarhassa on oikein hyvä multa, kannattaa olla tarkka sen suhteen, mitä sinne istuttaa.Voi käydä niin, että ihana taimi viihtyy liiankin hyvin  ja muuttuu riesaksi.

Useimmiten ongelma on päinvastainen. Vaikka kasvi teoriassa on sille luontaisella paikalla, ei jokin seikka sen olosuhteissa sitä miellytä. Silloin se kuolee saman tien tai seuraavana talvena tai juroo, ei kasva, ei kuole, on vain ja kituu. Niinkin voi tapahtua, että planttu voi mainiosti mutta ensimmäisen haasteen, kuten lumettoman pakkaspäivän,  kohdatessaan heittää henkensä, sillä se ei ollut sille ominaisella kasvupaikalla. Luontaisella paikalla se tuskin olisi miinusastetta huomannutkaan.

Olen kuudentoista vuoden aikana tappanut eri tavoilla lukemattomia kasveja. Mutta ainakin yhden käden sormet tarvitaan laskemaan ne kasvit, jotka palstalleni päästyään ovat riehaantuneet täysin. Tässä "älä istuta tätä jos sinulla on hyvä multa"-listani:

- Kielo. Se tekee pitkiä ja vahvoja juuri ja juuri pinnan alla kulkevia juuristoja, joita et enää koskaan saa pois. Kohta se nurkkaus on yhtenä kielona.
- Kirjavalehtinen koiranputki. Koska Muhevainen myi sitä, luotin ison taimitarhan tietävän, mitä myyntiin tuo.  Että kyseessä on jalostetumpi, vähemmän aggressiivinen lajike. Siitä on kymmenen vuotta kun päästin sen pirulaisen Louise Bugnet:n alle, ja edelleen nypin sitä pois.
- Tuoksumatara, Galium odoratum. Siron ja harmittoman näköinen maanpeittokasvi etenee pikavauhtia, myös vantterampien perennojen sisälle. Ikinä se ei sieltä poistu. Viranomaiset parhaillaan pohtivat sen julistamista haitalliseksi vieraslajikkeeksi.
- Mukulaleinikki. Viime vuonna se ryntäsi luokseni tontin eteläiseltä puolelta, ja tänä vuonna sitä on joka puolella. Se häviää  kukittuaan näkyvistä, mutta en halua palstani olevan hetkeäkään vihreä-keltaisena kuohuna. Minusta tätä ei saisi olla kaupallisessa levityksessä, mutta kerrotaan, että on.
- Käenkaali ja sarjatähdikki. Vasta kun vuosi sitten kaivelin perennapenkkejäni syvemmältä, ymmärsin, mistä on kyse. Ei riitä, että istutukseni keväisin ovat tiiviin, karvamaisen kasvun vallassa. Kolmekymmentä senttimetriä maan alla sarjatähdikki on muodostanut valtavia sipulipaakkuja. Paakut lähettävät keväisin maan pinnalle ohutta nöyhtää, "karvaa", joka ehkä kukkii olemattomin kukin, ehkä ei. Käenkaali on yhtä ällö, pienempi vain.

Jos olisin joustavampi luonne, ummistaisin silmäni karvastolle ja iloitsisin siitä, että se sentään kuihtuu ja katoaa silmistä alkukesällä.  Koska olen pedantti, jolla on visio, käytän sipulien poistoon aikaa, joka taitaa olla hukkaan heitettyä. Sipuli ovat voittaneet, en pääse karvoista eroon koskaan. Vaan ainahan voin yrittää.
---
Watch out what you allow into our garden, especially if you have good soil. Many a harmless cutie turns into a monster, when brought into an environment with ideal growing conditions.

The more usual problem is a plant that refuses to settle and thrive. You have made sure the conditions are as should, but the brat just sits there, does not grow, refuses to die. Sometimes a plant  even does well for years, but given a drought or a pinch of cold, it keels over right away.

I have a short list of Plants to Avoid if Blessed with Good Soil:
- Lily of the Valley. It is lovely in poor conditions but a horror in mine. I pull and tear, but it just keeps on advancing.
- Variegated cow parsley. I bought mine from a renowned nursery, trusting their judgment.  Ten years later, and I am still weeding it.
- Celandine. I do not want any green and yellow ground covering froth at all, any place. I do not care that it vanishes after flowering. I hate it. Thanks a lot, neighbors.
- Star of Bethlehem. I must have had it in the garden all the time, I just haven't been paying attention. It, too, vanishes after flowering, but before, during and some time after it looks as if I had green hairs covering the ground. Everything is a mess.

A more flexible person than I would rejoice at the fact that many of these pests are visible a short time. Not me. I know I have lost the battle against the star of Bethlehem, but I must keep trying.

2 comments:

Jael said...

Laitappa sitä käenkaalia salaattiin. Tsemppiä riehaantuneiden kasvien kanssa.

Maylis said...

Meinaatko, oikeesti? Voisin jopa kokeilla, elleivät naapurit katit välillä kävisi penkeissäni asioillaan.