11 May 2017

Herran pieksut! Good grief!


Facebook-seinäni täyttyi räntasateen kuvista ja kurjan sään manailusta. Kiesus! Rakeita! Nollakeli! Toukokuussa! 

Luulisi tänne syntyneen tottuneen ilmastoomme, mutta kun ei. Kevät on toki pitkä, varsinkin jos alkukeväälle tyypillistä äkkinäistä helleaaltoa ei tulekaan. Viime äitienpäivänä Helsingissä oli 20 astetta, tänä vuonna sille povataan kymmentä.

Puutarhurin pärjääminen säässä kuin säässä on pukeutumisesta kiinni. Silläkin alalla voi harrastaa välineurheilua niin vaatetuksessa kuin työkaluissa. Blåkläderiltä saa vaativan tason ammattilaisvetimet, kun taas The Carrier Companyn vintagetyyliin kuuluu silkkinen vahattu sadeviitta. Se yllä ei käännetä kompostia, mutta ehkä taimien purkittaminen sujuisi. 

Käytin vuosikaudet muihin hommiin kelpaamattomia kuteita - kiristäviä farkkuja, tahraisia t-paitoja, vuotavia sadeasuja - kunnes työharjoittelijana Staralla koin vaatetuksen merkityksen. Stara varustaa ulkotyötä tekevät työntekijänsä laadukkailla asuilla - mikä etu! Rapaisen pellon laidalla on kiva seistä kaatosateessakin, kun iho on kuiva eivätkä varpaat ole kohmeessa.

Spring takes a long time to arrive here. Especially this year, when we are having snow in mid-May and nightly frosts, after a snowless, mild but grey winter. 

It is important for a gardener, professional or amateur, to have the proper equipment and clothing. The right kind of attire has nothing to do with snobbery, and it can turn a dank and windy day into a invigorating outdoors experience. What a difference it makes to exchange jeans and a shapeless t-shirt for Blåkläder's work clothes for professionals! Alternatively, you can opt for The Carrier Company's vintage style, e.g. their silk wax rain cape, but I doubt it is practical when you must empty the compost bin. 

2 comments:

Jael said...

Toivottavasti nuo talviset säät ovat jo kokonaan ohitse,ensi talveen saakka. Täällä on mielestäni ollut normaalia lämpimämpää toukokuussa,eli vähän extremeä täälläkin.

Maylis said...

Jael, toivotaan. Tänään yhä kylmää, mutta sentään aurinkoista. Mutta ei ole muuallakaan Euroopassa kovin tyypillinen toukokuu.