22 May 2017

Minne kukat kadonneet? Where have all the tulips gone?Viime lokakuun sateisena iltapäivänä valmistelin jo tätä kevättä. Istutin Plantagenista ostamani sipulit, enimmät lavan kohopenkkiin, joitain sinne tänne puutarhaan. Sieluni silmissä siinsi keväinen cutting garden, Floret Flowerin kaltainen, tai sinne päin, pienoiskoossa.

Tuli kevät leudon talven ja vaihtelevien säiden päätteeksi. Tulppaanit käyttäytyivät tuttuun tapaan. Lavassa nousi rivi upeita lehtiä, rapeita ja terhakoita. Kävin niitä ihastelemassa ja odotin nuppuja. Niitäkin tuli, ei kovin monta. Ne olivat surkean pieniä ja ryppyisiä. Nuput juroivat. Tuohduin, vedin yhden ylös. Sipuli oli homeessa. Vedin kaikki ylös: homeisia kaikki. Se selittää kukinnan epäonnistumisen, vaan mikä selittää homeen? 

Voin arvailla, mitkä ovat saman sadon tulppaaneja muualla puutarhassa. Jos osun oikeaan, voivat ne hieman paremmin kuin lavassa olevat, mutta ei niissäkään ole kehumista. Edellisvuotiset sipulit ovat tehneet nekin lehtiä, jotkut kukkivatkin, heikosti.

En jatkossa jätä tulppaanien sipuleita maahan. Pitkälle jalostettuina ne on tehty loistamaan vain kerran. Seuraavien vuosien pelkät lehdet eivät ilahduta, ja tekevät kukkapenkeistä siivottoman näköiset. 

Miten teidän tulppaaninne onnistuivat tänä vuonna? 

I was looking forward to a small cutting garden of tulips, in the spirit of Floret Flowers. Everything looked okay in early spring. The leaves were crisp and well-formed, there were buds, though not many. I thought they were just late to arrive, for spring came a few weeks late, the cold weather lasted well into May. 

After a few warmer days I noticed that something was wrong. The buds were too small and wrinkled. They would not open. 

Exasperated, I pulled up one tulip. The bulb was moldy. I pulled them all up: mold everywhere. That explains the sickly buds, but why the mold? 

2 comments:

Leena K said...

Oudosti käyttäytyviä tulppaaneja on meilläkin. Osa on jäänyt aivan kääpiöiksi, ja samaa sanovat muutkin. Saman ilmiön näimme Tallinnan kasvitieteellisen puutarhankin puistossa.

Olen kuvitellut kukkasipulin sisältävän kaiken kasvuun tarvittavan, enkä odottanut tulppaanien piittaavan kylmistä jaksoista keväällä. Meillä oli luntakin kohtalaisesti.

Anonymous said...

Leena K, on tosiaan erikoista. Naapurini vuosia vanhat tulppaanit sekä viime syksyiset ovat upeat. En näe niiden olosuhteissa eroja verrattuna omiin tulppaaneihini. Tummat viimevuotiset ovat minulla kaikki tuottaneet pienet kukat riippumatta siitä mihin ne istutin, joten sipulit ovat olleet liian pieniä. Home puolestaan voi johtua märkyydestä tai viallisesta erästä. Ottaa aivoon kun odotin muuta, mutta sattuuhan näitä. Tänä vuonna kokeilen ja tilaan sipulini Hollannista suoraan.