3 Jun 2017

Know-how

1. Rosendal. Sata omenapuuta odottaa. Rosendal. One hundred apple trees are waiting.
2. Helsinki. Kevättalvella typistetty. Helsinki. Cropped in late winter.
3. Juuri nyt. Right now.
4. Naapurissa kukkii, typistetty puu on vasemmalla. Flowering apple tree next door and the cropped one, left.
5. Rajun leikkauksen jälkeen kasvaa vesiversoja. Water sprouts grow after heavy-handed cropping.

Vietin monta viikkoa Tukholmassa Rosendalin omenatarhassa pääasiassa omenapuita leikaten. Opin, että muutamalla oksasahan liikkeellä voi pilata omenapuun sen loppuiäksi. Meidän oloissamme se on noin seitsemänkymmentä vuotta, mutta Rosendalin vanhin puu on istutettu vuonna 1861 ja tuottaa edelleen pienen sadon. 

Jokainen lajike kasvaa sille ominaisella tavalla, jonka osaava leikkaaja ottaa huomioon. Heinä-syyskuu olisi yhtä hyvä leikkausajankohta kuin kevättalvi, mutta silloin oksat eivät näy hyvin. Leikkaamalla puusta tehdään ilmava, ilmava puu tuottaa terveempiä hedelmiä.

Nykyisin näen puut eri silmin kuin ennen Rosendalia. Näen paljon puita, joiden elinvoima on viety väärällä leikkauksella. Puut kituvat ja kuolevat nuorempina, kuin jos niitä olisi hoidettu oikein. Omenapuun leikkaaminen on hoitamista, sillä jalostettu puulajike ei leikkaamattomana voi hyvin.

1. Rosendalin puutarhurit aloittelevat lopputalven suururakkaa, sadan eri-ikäisen omenapuun kevätleikkausta. Taustalla näkyy täysi-ikäisiä, korkeita puita, joilla on avoin kruunu eli latvus, jota täytyy vain hieman puhdistaa vesiversoista ja kuolleista oksista. Tämä on leikatessa tavoitteena.
2. Helsingistä. Puuta on typistetty, ei hoitoleikattu. Sen luontaista kasvutapaa ei ole otettu huomioon, onpahan vain napsittu jok'ainoa verso poikki miten sattuu. Paljaita leikkauspintoja on tuhatmäärin, ne saattavat puun alttiiksi tuholaisille ja sienitaudeille.Tavoite olisi minimoida leikkauspinnat; mieluumin poistetaan yksi iso kuin sata pientä oksaa.
3. Sama puu yrittää tuottaa uutta lehdistöä. Näkee, että se on puuvanhukselle vaikeaa.
4. Oikealla on naapurin puu, jota on kohdeltu varovaisemmin. Se viheriöi ja kukkii runsaasti . Typistetty raasu, vasemmalla, on siitä kehityksessä viikon jäljessä.
5. Kovakätinen leikkaaminen tuottaa suuren määrän vesiversoja, ja kun niitä poistetaan seuraavana sesonkina, on kierre valmis. Puu on ryteikköä, jossa omenat ovat ahtaalla, ilma ei kierrä ja taudit sekä möttiäiset muhivat.
6. Kevättalvi Rosendalin omenatarhassa. Late winter in Rosendal's orchard.
Several weeks in Rosendal's gardens in Stockholm trimming one hundred apple trees taught me to see fruit trees with new eyes.  Unfortunately, when I returned home to Helsinki I saw mainly trees that had been cropped and badly hurt. Their life span was shortened by years, maybe decades, when they had been carelessly hacked. 

An apple tree lives seventy years in southern Finland, maybe longer if its living conditions are good and it is treated well. Photos 2-4 show one of the common wrong ways of cutting an apple tree. The poor tree is so stressed that come spring, it has a very hard time producing the leaves necessary for its survival.  #5 shows what happens when a tree is first cut with a heavy hand and then ignored : water sprouts fill its crown. The crown is congested, air circulates poorly, the tree, the shoots and the apple harvest will all suffer. 

2 comments:

Jael said...

Kotitaloni edessä olevan puun pari oksaa leikattiin niin ettei niihin enään kasvanut mitään,harmi ,mutta toisaalta sitä ennen oksat katkeilivat (isot oksat! ) pari kertaa myrskysäällä,joten oli kai pakko katkaista oksat niin etteivät enään kasva.
Meidän pihalla on yhden asukkaan edesmenneeelle vaimolleen istuttama nuori sitruunapuu., Sitä ei ole leikattu. Se on aika hontelo mutta nyt juuri kukkii ja siinä on enemmän kukkia kuin viime vuonna. Sanoin istuttajan pojalle että sitä pitäisi kai leikata kun on niin hontelo mutta eivät ole leikanneet sitä....

Anonymous said...

Hei Yael, omena/päärynäpuusta tulee hontelo, kun ei sitä nuorena ohjata leikkaamalla. Tuntematta sitruunapuuta en ole varma, mutta vaikuttaa siltä, että tämä pätee siihenkin. - Alan vähitellen, ja vasta näin korkeassa iässä ymmärtää, että jos ei neuvoja pyydetä, ei niitä pidä antaa. Oppia ikä kaikki!