11 Jul 2017

Linssilude. 15 minutes of fame


Valokuvaaja Hanna Marttinen kävi viime kesänä kuvaamassa puutarhaani Koti ja keittiö-lehteä varten. Juttu julkaistiin nyt lehden numerossa 9, ja se näyttää hyvältä, vaikka olen jo sokea paikalle, hemmablind. Juttu on neljäs tai viides paikasta tehty, kun mukaan laskee Hannan ja Stina Pyrrön yhdessä tekemän kirjan Puutarhan vihreä vuosi vuodelta 2011. Moni sen kuva on Villa Blåkullasta.

Olen iloinen ja imarreltu huomiosta. Tiedän kuitenkin, kuinka vaikeaa medioiden on löytää hyviä kuvauskohteita. Moni ei päästä toimittajia tontilleen, joten monta ihanuutta jää vain lähipiirin nähtäviksi. Niinpä toimittajat poimivat naftaliinista vanhoja kohteitaan, joita he kierrättävät julkisuudessa tasaisin välein, kuten Villa Blåkullan.

En kuvittele, että Villa Blåkulla olisi puutarhanhoidon ja -suunnittelun mestarinäyte, vaikka se lehteen kelpaakin. Sellaisia löytää Suomessa julkisin varoin kustannetuista kohteista, Kotkasta, Porvoosta, Kaisaniemen kasvitieteellisestä. Meillä ei taida olla niin varakkaita ja puutarhoista kiinnostuneita ihmisiä, että heillä olisi halua investoida mestaritason toteutukseen ja sen ylläpitoon.

Se on harmillista alan kehityksen kannalta. Suuri yleisö ei näe, mitä puutarha hienoimmillaan voi olla. Puuttuu yksityisiä esikuvia, suunnannäyttäjiä.  Yksi Marko Pilve hulppeine luomuksineen ei riitä. Ammattikunta joutuu toteuttamaan muka helppohoitoisia ratkaisuja tuijineen, kääpiömäntyineen ja teollisine betonikiveyksineen. Alussa ne voivat olla tyylikkäitä, mutta väistämättä ne hoidon puutteessa ränsistyvät. 
-----
My garden got six pages in a domestic home decoration magazine. I'm flattered, but I know that it is undeserving of the publicity. The fact is, journalists have a hard time finding willing subjects, and when they do, these are dug up and refreshed every few years or so. If you want so see a beautiful garden in Finland, you will have to visit a public one. Surely, there must be fabulous private ones, but most are unwilling to open them to the general public.

So a vicious circle is ready: there is a lack of inspirational gardens, home owners are uninspired, and the gardens remain lackluster for want of  time and money.
 


4 comments:

Pirjo Ropponen said...

Olet vaatimaton. Mutta tottaa, puutarhojen löytäminen varmaan vaikeampaa kuin kämppien.Jael said...

No no, sulla on mökki ja puutarha kuin satukirjasta:)

Maylis said...

Pirjo, olen realisti. Toimittajien pitäisi jalkautua maakuntiin. Tulin juuri Seinäjoelta, missä jopa ojanpenkat pidetään nurmella , jonka kunkin tontin omistaja ajaa. Lähes kaikki on niin hoidettua. Sieltä löytyisi kuvattavaa vaikka huru mykky.

Maylis said...

Jael, kiitos kaunis. Tyylejä on monenlaisia ja omani lienee jotain English Cottage Gardenia tai sinne päin.