5 Jul 2017

Puutarhaterapiaa. Garden therapy

 Nepeta faassenii kissanminttu/catmint + Geranium pratense 'Dark Reiter' kurjenpolvi/cranesbill.
Askel taaksepäin. One step backwards.
Tuttu aihe, uusi kuvakulma. Old theme, new angle. Buxus, Euonymys, betonikissa/concrete cat + valurautauurna/cast iron urn.
Rosa 'Thérèse Bugnet', R. 'Stanwell Perpetual', Stachys, Hemerocallis.
Välillä puutarhani ottaa minua päähän ja ihmettelen, miksi viitsin vuodesta toiseen nypertää 350 m2:n palstaa. Että eikö se jo ala olla valmis? Eikö minulla ole uutta ja parempaa puuhaa? Mitä järkeä tässä on, kun en kasvata vihanneksia muutamaa lavakauluksellista enempää enkä harrasta kukkien sidontaa? Kun koko kevään ja kesän tuulee, paleltaa ja on harmaata.

Erottuani raivasin ja revin, kaivoin ja kuskasin tontillani ympärpyöreitä päiviä. Epäonnistumiseni ja suruni peittelin multaan, kiukun kompostoin ja vihan valutin sadeveden mukana perennapenkkeihin. Joskus ne vieläkin tarttuvat puseroon ja muodostavat surureunuksia kynsien alle. Mutta yleensä, kun astun portista alueelle, alan miettiä tärkeämpiä asioita kuin ihmissuhteita, Trumpia tai elämän lyhyyttä.

- Kukkiiko jo Rosa 'Schneeschwerg'? Entä 'Louise Bugnet'?
- Leikkaanko puksipuuaidanteet nyt vai kahvin jälkeen?
- Oi, miten hienosti uusi kurjenpolvi ja kissanminttu sointuvat!
Viime vuoden puksiaita on hengissä. Last year's boxwood hedge survived the winter.
I sometimes question my dedication to the 350 m2 I spend my summers in. Isn't the garden ready yet? What's the point of starting over every spring? I don't even grow vegetables nor practice floristry.  Why all these perennials, when I only take a few flowers home with me?

After my divorce, I dug and tore through the plot every evening and all weekends. The garden soaked in my tears, my hatred rotted away in the compost bins and my feeling of failure was buried in the flower beds. The hard work, fresh air and chlorophyll helped me heal.

When I enter the allotment area, my mind clears and fills with important stuff, like
- Oh, the 'Thérèse Bugnet' is in flower!
- Should I trim the hedge now or after coffee?
- Wow, the catmint goes so well with the new cranesbill!

5 comments:

Jael said...

Paljon työtä varmaankin,mutta lopputulos sitten niin kaunis.Ja eikö tuota ole ihanaa katsella,,,,

Leena K said...

Puutarhureita taitaa yhdistää tietyn sorttinen hulluus. Tänään juuri ajattelin, että lomalla parasta on se että voi mennä haahuilemaan pihahommiin ja katsoa mikä on lopputulos. Aika usein projekti muuttuu kesken edellisen, kun huomaan jonkun toisen kohdan vaativan vielä enemmän huomiota.

Anonymous said...

Yael, työ on tuottanut tulosta mutta harvemmin pysähdyn ihailemaan. Viat sensijaan huomaan heti. Onpa minulla hankala luonne.

Leena K, sinä sen sanoit. Minullakin on yleensä kolme-neljä juttua meneillään. Niiden väliä haahuilen. Kukaan ei käske ei komenna ja vastaan niistä vain itselleni.

Riikka Sundberg said...

Ihana kirjoitus

Anonymous said...

Riikka Sundberg, kiitos <3