28 Aug 2017

Brendan puutarha. Brenda's garden


Talon edustan rodoja ja riippabegonioita. Begonias in hanging baskets at the entrance.

Linnuille. For the birds.

Oven vieressä on korkea japaninvaahtera ja upea hibiscus (H. moscheutus). Lepopaikka peruukkipensaan alla. Resting place under the smoke tree.
Punalatvat ja päivänhatut ovat samaa kokoa ja tukeva toisiaan. Coneflower and John Pye weed grow about the same size and support each other.
Oleskeluryhmä päivänhattujen katveessa. Under the cornflowers.
Huomaa kätevä ruukkujen käyttö istutusten tyhjissä kohdssa. Notice the clever use of pots where there is an empty space.
Ikkunat antavat näkymälle laakson yli vuorille. On a clear day you can see the mountains.

"Loppusyksyllä muutimme vuokralle uuteen taloon aivan lähelle ystäväperheen farmia. Sieltä oli Ladysmithin keskustaan kaksi kilometriä. Talo oli tasaisen penkan reunalla, sieltä maa vietti jyrkästi pohjoiseen, horisontissa näkyivät vuoret. Siihen suuntaan oli suuret näköalaikkunat, makuuhuoneita oli kaksi. Nyt tytölläkin oli oma, suuri makuuhuone. Hänen ikkunansa edessä, etelän puolella, oli pieni puutarha, myös omenapuita. Lännessä olivat farmin pellot ja metsä." Jouko "John" Karjalainen

Brendan puutarha sijaitsee loivassa rinteessä metsän ja peltoaukean välissä. Tulemme katsomaan taloa, joka oli kotini vuoden verran, ollessani neljän. 50-luvun taloa on pidetty hyvin ja Brendan lattialta voisi vaikka syödä. Mutta huomioni ryöstää tämän siron, kaunispiirteisen 73-vuotiaan leskirouvan tyhjästä luoma puutarha. 

- Voi, ei tämä ole enää mitään, Brenda huitaisee kädellään, kun hengästyneenä ylistän sitä. Vuosi sitten hirvilauma tuli metsästä ja tuhosi sen yhdessä yössä. Perennapenkit ovat enää vain kolmasosa entisestä, kalpea aavistus vain. Jos aitaan puutarhan, voisin palauttaa entiselleen, saa nähdä palautanko.

Keskipäivän valo elokuun lopussa luo terävä kontrasteja ja kuuma ilma seisoo. Nurmikko on kulottunut, sillä saari kärsii veden puutteesta, ja sen käyttöä säännöstellään. Mutta kasvit kukoistavat. 

Loppukesän korkeat punalatvat, hohdekukat, sulkapiiskat, päivänhatut ja heinät ovat parhaimmillaan, korkeita ja tanakoita. Istutukset polveilevat niin, että kaarteen takaa voi yllättäen löytyä kolme metriä korkea kanarialintujen häkki, peruukkipensaan varjostama, muratin peittämä penkki tai sommitelma klematiksia ja orjanlaakeria. Varjoisimmassa rinteessä on ryhmä suuria rodoja, ja sirolehtisiä japaninvaahteroita on katseenvangitsijoina perennaryhmien keskellä. 

Kahvin ja muisteluhetken ajamme ulos turvalukitusta portista. Brenda työntää jo kottikärryjä kohti entistä navettaa, puutarha kutsuu.

Hisbiskus parhaimmillaan ja japaninvaahtera. Japannese maple with a hibiscus at its peak.
"In late fall we rented a new house two kilometres from Ladysmith's center, quite close to our friends' farm. It perched on a ledge overlooking a valley and the mountains in the north. There were floor to ceiling windows and two bedrooms. Now the child had a room of her own. To the south, under her window, there was a small garden and some apple trees." Jouko "John" Karjalainen

We have come to see the house where I lived for a year when I was four. The house was built in the 50's and has been well taken care of and you could eat off Brenda's floors. But my attention goes to the garden that the 73-years old widow, slim with beautiful, classic features, has built from scratch by herself.

- Oh, this isn't what it used to be, Brenda waves disdainfully. Last year a herd of elk came from the forest and ransacked it overnight. The perennial beds are a mere one third of their size. If I build a fence I may return it to its original size, but we'll see..

The light at midday in August is harsh and the air does not move. The lawn is yellow for there is not enough of water on the island and water is rationed. But the plants thrive.

After coffee and some talk about how the island has changed, we leave through the electronically secured gate. Brenda is already pushing her wheelbarrow; the garden is calling for her.

2 comments:

Jael said...

Miten ihana lintukoto:) Kauniilla alueella asuit pikkutyttönä:)

Maylis said...

Jael, itseasiassa paikka on maanviljelysaluetta, kaupungin laidalla, ei varsinaista omakotialuetta. Vieressä on farmi ja hevostila. Mutta Vancouverin saari on kauttaaltaan kaunis, vaikka idylli muuttuu kiihtyvää tahtia.